Burojević: 'Strieglova galerija ima ulogu pratiti naše akademske umjetnike'

st

Novu godinu u Gradskoj galeriji Striegl dočekala su djela sisačkih umjetnika izložena na tradicionalnoj božićnoj izložbi. Stjepko Rupčić, Ivica Mareković, Marijan Crtalić, Kristina Mareković, Alem Biočić i Slavo Striegl potpisani su ispod slika koje daju uvod i u slijedeću godinu. Galerija, koja je osnovana donacijom Slave Striegla, ima ulogu pratiti naše akademske umjetnike, kao i one gostujuće koji nose recentnu umjetnost u Hrvatskoj, rekao je Zoran Burojević, ravnatelj galerije.
‘Iako Slave Striegla nema već tri godine, galerija nosi njegovo ime pa ćemo uoči Noći muzeja otvoriti njegovu izložbu kako bi se prisjetili našeg domaćeg umjetnika.’
Planovi za 2018. su u sličnom tonu.
‘Bit će izložbi vezanih uz naš, sisački likovni krug. Imat ćemo presjek 30 godina rada Stjepka Rupčića, zatim pripremamo izložbu našeg Marijana Glavnika koji nas je nažalost prošle godine napustio. Imat ćemo izložbe raznih umjetnika – od onih kojih više nema do onih čije vrijeme tek dolazi, kao što je Ivana Tkalčić, koja će kod nas imati svoju prvu izložbu.’
Siščani, kaže Burojević, rado dolaze u Galeriju Striegl.
‘Gradska galerija Striegl ima svoju publiku. Malo se to promijenilo dolaskom u sadašnji prostor, no interes postoji. Puno nam znače i edukativni programi koji u galeriju dovode ne samo stalne posjetitelje, već i školarce i njihove profesore’, rekao je Burojević.
Novim prostorom u Holandskoj kući, gdje će Gradska galerija kao partner u prostoru imati prvi kat, donijet će nove sadržaje i programe koji će se paralelno odvijati, a želja je i da zaživi muzejsko-galerijski prostor Kuća Striegl.
Božićna izložba sisačkih umjetnika u Gradskoj galeriji Striegl ostaje otvorena do 12. siječnja.

najčitanije