Buga Bosanac dobitnica Književne nagrade Tea Benčić Rimay

ibb

261020211635259019.jpeg

Buga Bosanac, glazbenica i pjesnikinja, studentica i društvena aktivistica i više nego zasluženo postala je zvijezda svečane dodjele Književne nagrade Tea Benčić Rimay, održane u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak.
Književni natječaj, organiziran u čast prerano preminuloj Siščanki, omiljenoj gimnazijskoj profesorici hrvatskog jezika, književnici, književnoj kritičarki i teoretičarki Tei Benčić Rimay, u sisačkoj je knjižnici, kroz svoje treće izdanje, potvrdio da se radi o događaju koji itekako ima svoju publiku i koji s pravom izaziva sve veći interes među mladim neafirmiranim pjesnicima, kojima bi upravo ovaj književni natječaj mogao otvoriti vrata u svijet profesionalnih književnika.
Među njima je i ovogodišnja pobjednica Buga Bosanac, koja već godinama, iako tek studentica, uspješno spaja dvije umjetničke ljubavi – glazbu i poeziju.
”Studentica sam pete godine francuskog jezika i lingvistike, a inače se bavim i glazbom, završila sam srednju glazbenu školu gdje sam pohađala vježbe kompozicije. Od tada se aktivno bavim kompozicijom, komponirala sam glazbu za kazališnu predstavu, za crtiće, neke televizijske emisije i slično. A što se tiče poezije, počela sam pisati od malih nogu. U posljednje vrijeme se to intenziviralo zahvaljujući brojnim kolegijima na fakultetu kroz koje se više bavim jezikom i teorijom književnosti pa je to nekako išlo prirodnim tokom” , kaže Buga, kojoj je Književna nagrada Tea Benčić Rimay prva takva nagrada.
Na natječaj se, kaže, prijavila slučajno i bez velikih očekivanja. A na dodjeli nagrade prvi je put čula i kako zvuči stručna književna kritika njenog djela, kojeg je u ime prosudbenog povjerenstva izložila profesorica Božica Vujić: ”Zvučalo je kao da se radi o nečemu drugom, a ne o mom djelu…bilo je jako zanimljivo čuti tako nešto i velika je čast kada netko stručan tako govori o nečemu što sam napisala”, rekla nam je Buga.
A već sljedeće godine, na manifestaciji Noć knjige, njena bi pobjednička zbirka poezije u prozi trebala doživjeti i svoju promociju budući da je, uz novčanu nagradu, i objavljivanje zbirke jedna od nagrada pobjedniku Književnog natječaja Tea Benčić Rimay, manifestacije koja je Sisku osigurala važno mjesto na kulturnoj karti Hrvatske – zaključio je zamjenik gradonačelnice Marko Krička:
”Želim zahvaliti Knjižnici i ravnateljici Dubravki Šurlan što već po treći put uspješno organiziraju ovu dodjelu, po kojoj Sisak postaje prepoznatljiv na kulturnoj mapi Republike Hrvatske. Sam dokaz tome su 33 pristigla rada na ovaj natječaj. Grad Sisak prati ovu nagradu od početka, pratit će ju i podržavati i dalje, kao i cjelokupnu kulturu na području Siska koja je u zadnjih nekoliko dana doživjela nekoliko zaista lijepih trenutaka: imamo spomenik Slavi Strieglu na Šetnici, imamo književnu nagradu posvećenu Tei, a za nekoliko dana svoj dug vraćamo i Janešu”, kaže Krička, dotaknuvši se i ideje o potrebi da Tea Benčić Rimay zaslužuje imati i svoju ulicu u Sisku:
”Ja se s tim slažem, a moram se dotaknuti i činjenice koja je također bila iznesena danas, a to je da općenito u Sisku imamo premalo ulica sa ženskim imenima. Mislim da je vrijeme da i na taj način vratimo dug svim ženama u našim životima”, zaključio je Krička.

najčitanije