Bogat program za Međunarodni dan muzeja

mradenovic

Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) od 1977. godine 18. dana mjeseca svibnja obilježava Međunarodni dan muzeja, dan kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Ovogodišnja tema za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ naglašava neizmjernu važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena uključujući i prisutnost velikih migracija stanovništva.

Ovim povodom Gradski muzej Sisak pripremio je zanimljiv program za sve svoje posjetitelje. U subotu, 18. svibnja od 9 do 12 sati svim posjetiteljima omogućen je besplatan ulaz i stručno vodstvo izložbenim postavima u Muzeju, a na raspolaganju im je i širok izbor publikacija koje će se ovim povodom prodavati po prigodnim cijenama. Uz izložbu Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti, posjetitelji mogu razgledati i novopostavljenu izložbu pod nazivom Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti kojom je prezentirano značajno arheološko nalazište Bojna – Brekinjova kosa te dio nalaza na kojem su dovršeni složeni konzervatorsko-restauratorski postupci.

Za mlađe uzraste pripremljen je program pod nazivom Kreativni muzej koji obuhvaća nekoliko različitih edukativno-kreativnih radionica vezanih za posavsku ružu, industrijsku baštinu, mamuta i antičku Sisciju. Sudjelovanje na radionicama je besplatno pa iz Gradskog muzeja pozivaju sve zainteresirane da ih posjete te uz igru i kreativan rad nauče ponešto o povijesti i tradiciji sisačkog kraja. Radionice će se održavati također u subotu, 18. svibnja od 9 do 12 sati u prostoru Gradskog muzeja Sisak, Ulica kralja Tomislava 10.

muzej

najčitanije