Babonići – Blagajski u Gradskom muzeju Sisak

ibb

261020211635256893.jpeg

U sklopu novog ciklusa povijesnih predavanja na temu vlastelina u Gradskom muzeju Sisak, večeras je na rasporedu predavanje ”Heraldička obilježja knezova Babonića – Blagajskih: porijeklo, upotreba i mijene grba”, koje će održati dr.sc.Hrvoje Kekez.
Grbovi plemićkih obitelji jedan su od važnijih elemenata identiteta ondašnjih pojedinaca, obitelji ili širih zajednica i iz njih se može iščitati puno informacija o vlasniku. Dr.Kekez će na predavanju to nastojati pokazati upravo na primjeru grba knezova Babonić . Predavanje uključuje priču o nastanku i porijeklu njihova grba, prikaz najstarijih sačuvanih primjeraka s kraja 13. i početka 14. stoljeća, i pregled promjena grba kroz stoljeća, do kraja 17. stoljeća, kako pod utjecajem društveno –političkih događaja, tako i pod utjecajem heraldičke prakse odnosno ondašnje ‘mode’.
Riječ je o grbu jedne od najvažnijih plemićkih obitelji srednjovjekovne Slavonije, čije se porijeklo može tražiti na prostorima današnje Banovine, a koja je redovito bila uključena u različite presudne povijesne procese.
Predavanje se održava danas u Gradskom muzeju Sisak s početkom u 19 sati.

najčitanije