Auto promet u Holandskoj kući

ibb

U Holandskoj kući danas je otvorena Izložba fotografija Auto prometa Sisak 1958. – 2020. postavljena povodom 62. rođendana ovog gradskog trgovačkog društva.
Trgovačko društvo Auto promet Sisak osnovano je 14.studenog 1958. godine kao poduzeće Željezara Autosaobraćaj Sisak sa zadatkom prijevoza željezne rudače, kamena vapnenca, te prijevoza radnika na posao i s posla. U tu svrhu korišteno je 10 kamiona i 6 autobusa. Već tada se formiraju prve mreže linija za gradsko-prigradsko područje uključujući i jednu međugradsku liniju Lonja – Sisak – Zagreb.
Iz prostora Željezare na novu – sadašnju lokaciju poduzeće se seli 1.lipnja 1961. godine i mijenja naziv u Auto poduzeće Sisak. Prolazeći kroz različite faze, u svim svojim razvojnim transformacijama pa i promjenama u imenu, Društvo je zadržalo osnovnu funkciju prijevoza putnika u javnom cestovnom prometu uz održavanje i remont autobusa i teretnih motornih vozila.
Izložba fotografija organizirana je u suradnji Gradskog muzeja Sisak i Auto prometa Sisak, a može se pogledati u Holandskoj kući od 10. do 22. studenoga 2020.

unnamed

najčitanije