Arhivska građa iz Petrinje preseljena u Sisak

mradenovic

251020211635201640.jpeg

Serijom potresa koja je započela 28.12.2020. i još uvijek traje i Državni arhiv u Sisku pretrpio je štetu koja usporava i otežava normalno poslovanje. U petak, 8.01. i ponedjeljak 11.01. evakuirano je arhivsko i bibliotečno gradivo našeg Sabirnog arhivskog centra u Petrinji iz potresom oštećene i ruševne zgrade u prostore glavne zgrade Arhiva u Sisku. Trenutno se radi na sanaciji oštećenih arhivskih polica u zgradi Arhiva u Sisku. Zbog velike količine gradiva koje se nalazi u tim policama posao sanacije teče sporo i mora se izvršiti parcijalno, dio po dio.
No, Arhiv ipak radi. Zahtjeve za izdavanje uvjerenja o podacima iz gradiva kao i preslika gradiva moguće je predati elektroničkim putem (koji se preferira radi još uvijek prisutne opasnosti od širenja bolesti COVID-19), poštom ili osobnim dolaskom u Arhiv u Sisku. Sve informacije o podnošenju zahtjeva kao i odgovarajuće obrasce možete pronaći na linku:

“Ovom prilikom zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Stožeru koji su pomogli pri organizaciji evakuacije gradiva iz Petrinje, zatim pripadnicima HGSS-a i vojske, kolegama iz Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog Memorijalno-dokumentacijskog Centra Domovinskog rata iz Zagreba i naravno, volonterima koji su nam pomogli i još uvijek nam pomažu da petrinjske arhivske fondove spasimo od uništenja te ih zajedno sa sisačkim dijelom našeg fundusa što prije dovedemo u stanje dostupnosti”, navode u Arhivu.

najčitanije