70 godina Gradskog muzeja Sisak

imp

251020211635199704.jpeg

Gradski muzej Sisak osnovan je 1951. godine kao gradska kulturna institucija koja je imala za cilj prikupljanje, čuvanje i prezentaciju bogate povijesne građe Siska i njegove okolice. Tada su formirani arheološki, kulturno-povijesni, etnografski i galerijski odjel, te odjel NOB s Memorijalnom radionicom Nikole Karasa koja će kasnije postati Muzej i arhiv revolucije kotara Sisak.
Od svoga osnutka, muzej je postao mjesto kontinuiranog rada na promociji bogate sisačke baštine. Među prvim osobama muzeja koji su doprinijeli njegovu razvoju i afirmaciji u javnosti bio je Stjepan Vrbanović, prvi direktor te institucije, koji je ujedno bio i počasni konzervator za sisačko područje, voditelj arheoloških istraživanja, voditelj obnove utvrde Stari grad i izgradnje Etno-parka, jedan od osnivača Društva za turizam i poljepšanje grada itd. Na taj je način ukazao na potencijale muzeja ne samo kao institucije koja se primarno bavi muzejskom djelatnošću nego i aktivnog sudionika kulturnog i društvenog života grada. Na tom tragu muzej i danas djeluje, a njegova uloga je još više potencirana nakon velikog potresa koji je oštetio značajan dio njegovih baštinskih kapaciteta.

Iako su u potresu stradali i prostori muzeja na nekoliko lokacija, nije prestao i njegov rad na promociji bogate baštine već je prebačen u virtualni prostor u iščekivanju obnove.
Unatoč svim problemima Gradski muzej Sisak će se predstaviti javnosti kroz prigodan program tijekom mjeseca travnja.

Već u srijedu, 21. travnja 2021. godine, Hrvatska pošta objavljuje prigodnu dopisnicu posvećenu Gradskom muzeju Sisak čime se i ta institucija priključuje obilježavanju navedene godišnjice.
U subotu, 24. travnja 2021. godine, od 10 do 12 sati održat će se promocija muzeja na Šetnici Slavoljuba Slave Striegla, a koja koja uključuje edukativnu radionicu za djecu, prigodnu prodaju muzejskih publikacija i suvenira, te vodstvo po gradu. Posjetitelji će tom prigodom moći donijeti svoje predmete i od kustosa muzeja dobiti informacije o njima, ali će ih moći i donirati.
Od 26. do 30. travnja 2021. godine, u suvenirnici Gradskog muzeja Sisak moći će se nabaviti muzejske publikacije po prigodnim cijenama. Aktivnosti muzeja proširit će se i tijekom svibnja i lipnja ove godine.

Gradski muzej Sisak poziva sve da dolaskom na navedena događanja i praćenjem aktivnosti na društvenim mrežama podrže djelatnost te institucije kao i do sada.

najčitanije