6. Dani industrijske baštine

imp

261020211635241362.jpeg

Mjesec rujan je u Sisku u znaku industrijske baštine koja postaje centar kulturnih i turističkih događanja, pod nazivom Dani industrijske baštine.
Temeljna ideja ove manifestacije je predstavljanje bogate industrijske baštine grada Siska na kreativan i zanimljiv način.
Dani industrijske baštine održavaju se 14.-29. rujna, uključuju niz izložbi, prezentacija i posjeta objektima industrijske baštine. Tako se ove godine planira obilazak bivših pogona Željezare Sisak koji se trenutno prenamjenjuju u proizvodnju solarnih i ICT komponenti. Također će se i ove godine uključiti lokalna zajednica kroz radionice i obilaske industrijskih pogona, te će se svi zainteresirani upoznati s mogućnostima kvalitetnog korištenja industrijske baštine kao razvojnog potencijala grada Siska.
Manifestacija će započeti 14. rujna 2018. otvorenjem izložbe pod nazivom „Željezara Sisak – nedovršeni gigant“ posvećene 80. godišnjici tvornice. U njoj će biti prezentiran razvoj tvornice kroz dizajn i vizualnu komunikaciju reklamnih kataloga i publikacija od 1950-ih do 1990. godine što je do danas neobrađena građa.
Nastavlja se Festivalom piva, fotomaratonom, biciklijadom, prezentacijama i obilaskom bivšeg kompleksa Željezare Sisak.
Detaljan program donosimo u nastavku.

6_dani_ind_naslovna

PROGRAM:

Izložba ŽELJEZARA SISAK – NEDOVRŠENI GIGANT
Petak, 14. 9. 2018. u 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10.
Izložba pod nazivom „Željezara Sisak – nedovršeni gigant“ posvećena je 80. godišnjici tvornice. U njoj će biti prezentiran razvoj tvornice kroz dizajn i vizualnu komunikaciju reklamnih kataloga i publikacija od 1950-ih do 1990. godine što je do danas neobrađena tema. Željezara je bila tvornica koja je svoje proizvode prodavala na domaćem i stranom tržištu, stoga joj je bio neophodan kvalitetan propagandni materijal kojim je mogla prezentirati svoje proizvode. Kako se nije radilo o hrani ili odjeći, već o metalnim proizvodima, izgled takvih kataloga trebao je biti s jedne strane vizualno privlačan i pozivati na korištenje, a s druge strane trebao je biti funkcionalan. Vanjski izgled kataloga nije bio samo puka dekoracija, već je bio u korelaciji s unutrašnjim dijelom u kojem su se miješale fotografije, nacrti, ilustracije i brojke. On je prije svega bio funkcionalan za one stručnjake koji su se zanimali za pojedine elemente proizvodnje koje je Željezara imala. Reklamni katalozi bili su opsegom manjeg formata, jednostavni za korištenje, pregledni i ilustrativni. Oni su bili proizvod sam po sebi. Zbog toga su za njihovu izradu angažirane razne propagandne agencije koje su u svojim redovima imale vrsne dizajnere specijalizirane za takve materijale. Zbog toga izložba ima zadatak nastaviti istraživanje o bogatoj dizajnerskoj baštini grada koje je započelo s izložbom posvećenoj tvornici Segestica 2017. godine.

Obilazak: RUTA SISAČKIH PIVOVARA
Subota, 15. 9. 2018. u 14:00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine
Ruta započinje od Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2 (danas stambeno – poslovni objekt), a završava kod Nove pivovare (danas Klizalište Zibel), Gundulićeva bb. Tom prigodom, u obilazak se uključuje i Udruga Zibel koja će u podrumima Nove pivovare organizirati event iznenađenja za sve posjetitelje.

IV. SISAČKI FESTIVAL PIVA
Subota, 15. 9. 2018.
Početak festivala
– u 17:00 sati, Ulica Stjepana i Antuna Radića, Sisak
Koncert
– u 20:00 sati, Ulica Stjepana i Antuna Radića, Sisak
Picksiebner i Bajaga i Instruktori
U centru grada Siska posjetitelji će na jednom mjestu moći kušati i kupiti vrhunska piva proizvedena s posebnom ljubavi od strane malih domaćih craft pivara, upoznati pivare i naučiti detalje o samoj proizvodnji piva. Festival se organizira radi prisjećanja na pivarsku tradiciju grada koja svoje početke ima u 1855. godini.

Foto izložba: FOTOMARATON – INDUSTRIJSKA BAŠTINA SISKA
Četvrtak, 20. 9. 2018. u 19:00 sati, Fotogalerija „Siscia Obscura“, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2
Petu godinu za redom Fotoklub Siscia Obscura organizira izložbu fotografija o industrijskoj baštini grada. Kao i u dosadašnje četiri godine izložba se održava u sklopu manifestacije „Dani industrijske baština grada Siska“ u suradnji s Gradskim muzejom Sisak. Sudionici ovogodišnje izložbe su polaznici fotomaratona koji je bio organiziran u kolovozu ove godine na tri lokacije u gradu Sisku. Na izložbi će se predstaviti oko 40 radova.

Obilazak: BICIKLIJADA PO INDUSTRIJSKOJ BAŠTINI
Subota, 22. 9. 2018. u 10:00 sati, organizirani obilazak industrijske baštine
Organizirano razgledavanje započinje ispred zgrade Mali kaptol, Rimska ulica bb, u 10 sati prema unaprijed dogovorenoj ruti koja će se protezati oko 30 km po gradu i njegovoj okolici. Događanje ima za cilj poticanje razvoja turističkih kapaciteta grada kroz industrijsku baštinu, te cikloturizma.

Prezentacija: KNJIGA THE CONSERVATION OF SCULPTURE PARKS (UR. SAGITA MIRJAM SUNARA I ANDREW THORN; ARCHETYPE PUBLICATIONS, LONDON, 2018.)
Ponedjeljak, 24. 9. 2018. u 11:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10
Prezentatorica: doc. dr. sc. Sagita Mirijam Sunara, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju, prodekan za umjetnost, znanost i međunarodnu suradnju i ECTS.
The Conservation of Sculpture Parks zbornik je radova s međunarodne konferencije o očuvanju parkova skulptura koja je 2015. godine održana u Sisku. Knjigu su uredili dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu) i Andrew Thorn (ARTCARE, Australija), a izdala ju je ugledna britanska izdavačka kuća Archetype Publications. Tiskanje knjige financijski su potpomogli Gabo Trust for Sculpture Conservation i International Trust for Croatian Monuments. Knjiga donosi cjelovite tekstove četrnaest usmenih izlaganja održanih na konferenciji koji obrađuju teme vezane za očuvanje, održavanje i zaštitu skulptura na otvorenom i skulpturalnih pejzaža na primjerima iz Europe, Sjeverne Amerike i Australije. Parkovi skulptura smješteni su u različitim okruženjima – urbanim, ruralnim, šumskim, obalnim, pustinjskim – a svako od njih nosi svoje breme problema s obzirom na lokaciju, klimatske uvjete i način upravljanja zbirkom. Dakako, i s obzirom na gradbene materijale umjetničkih djela, a oni su vrlo raznoliki: od kamena, metala i drva do betona, stakla i sintetskih polimera. Autori radova, ponekad u konzultaciji s umjetnicima, razmatraju modele upravljanja i metode zaštite skulptura i njihovog okruženja. U zbornik je uključen i prikaz okrugloga stola na temu oživljavanja zapuštenih parkova skulptura u Hrvatskoj. Knjiga započinje i završava Siskom. Otvara je rad na temu Parka skulptura Željezare Sisak, zbirke koju čini 38 skulptura na otvorenom nastalih između 1971. i 1990. godine u okviru Kolonije likovnih umjetnika “Željezara Sisak”. Projekt zaštite i očuvanja te zbirke bio je glavni poticaj organiziranju konferencije čiji su radovi objedinjeni u ovome zborniku. Knjiga završava prikazom okrugloga stola koji je u širemu smislu ukazao na potrebu za kvalitetnijim upravljanjem sisačkim skulpturama. Sisak se nalazi i na koricama: naslovnicu knjige krasi fotografija skulpture Josipa Zemana Crne vizije I (1983.) iz Parka skulptura Željezare Sisak.

Prezentacija: OBNOVA ŠKOLSKOG BRODA „GALEB“ I PALAČE ŠEĆERANE UNUTAR KOMPLEKSA BENČIĆ
Utorak, 25. 9. 2018. u 19:00 sati, Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10, Sisak
Centar za industrijsku baštinu znanstveno je istraživački centar Sveučilišta u Rijeci koji se bavi projektima u domeni kulturne baštine: promocija, proučavanje, očuvanje i zaštita industrijske i druge baštine. Osnovni cilj Centra jest valorizacija i odgovarajuća prezentacija kulturne baštine na interaktivan, inovativan i multimedijalan način.
Centar je partner u projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ koji se bavi se obnovom i stavljanjem u funkciju dva zaštićena spomenika kulture – školskog broda Galeb i Palače Šećerane unutar kompleksa Benčić. Program, uz obnovu za potrebe gradskog muzeja sa višestrukom kulturnom i komercijalnom namjenom, predviđa i izradu nove kulturno-turističke rute, te znanstveno-edukativne i promotivne aktivnosti koje senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu.

Obilazak: BIVŠI KOMPLEKS TVORNICE ŽELJEZARA SISAK
Subota, 29. 9. 2018. u 11:00 sati, zgrada bivšeg Instituta Željezare Sisak, danas Kulinarski institut KulIn d. o. o., Capraška 12
Obilazak po tvorničkom kompleksu Željezare Sisak organizira se povodom obilježavanja 80 godina od osnutka tvornice. Cilj obilaska je da se ukaže na vrijednost kompleksa u kontekstu industrijske baštine, ali i u kontekstu moguće prenamjene prostora u svrhu nove proizvodnje. Stoga obilazak uključuje proizvodne hale kojima je dana nova proizvodna namjena, a u njoj su smještene firme Applied Ceramics d. o. o. Sisak i Sanceco d. o. o. Sisak. Poslovanje tih firmi u nekadašnjim napuštenim industrijskim prostorima ukazuju na to da se ispravnom poslovnom politikom mogu uspješno prenamijeniti određeni industrijski prostori, ali da se ne narušava njihov integritet i identitet.

Radionica: DOBRA INDUSTRIJA VI
(17.-25. 9. 2018.)
Gradski muzej Sisak, Tomislavova 10, Sisak
Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta kako bi se u njima razvila svijest o važnosti očuvanja industrijske baštine. Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti Gradskom muzeju Sisak pozivom na telefon 044/811-811.

najčitanije