30. obljetnica početka Domovinskog rata tema ovogodišnjeg Tjedna arhiva

imp

Državni Arhiv Sisak

Idući tjedan, od 15. do 19.studenog, Državni arhiv u Sisku organizira Tjedan arhiva – manifestaciju kojom se nastoji popularizirati arhivska djelatnost, odnosno prezentirati publici ono što se, uglavnom, odvija u tihom, zatvorenom prostoru arhiva.

 

Tema ovogodišnjeg izdanja Tjedna arhiva je 30.obljetnica početka Domovinskog rata, a obilježit će se izložbom, projekcijama video zapisa i radionicama za unaprijed najavljene skupine učenika.
Izložba pod nazivom: U vihoru rata – Banovina 1991. realizirana je u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata iz Zagreba. Za izložbu su korištene fotografije iz Zbirke sisačkih novina „Jedinstva“ i „Sisačkog tjednika“ iz razdoblja 1975. – 1998. u vlasništvu Državnog arhiva u Sisku, fotografije u vlasništvu HMDCDR iz Zagreba te fotografije vojnika foto-amatera i novinara koji su bili izravni svjedoci ratnih zbivanja (B. Savić, H. Hlebar, M. Bobetko…).

 

Tijekom Tjedna u kojem Arhiv radi radnim danima od 8 do 20 sati moći će se pogledati, pored izložbe, i kratki dokumentarni film, montiran iz izvornih ratnih zapisa na film duljine trajanja 30-tak minuta.

 

Svi posjetitelji izložbe, tijekom Tjedna, će imati mogućnost pogledati i atraktivnije primjerke arhivskoga gradiva u posjedu ovoga Arhiva te, po želji, i zaviriti u arhivska spremišta.
Tjedan će se odvijati uz poštivanje svih aktualnih mjera zaštite od širenja bolesti Covid, a gosti svečanog otvorenja će uz prethodnu najavu dolaska, morati na ulazu predočiti i Covid potvrdu.

 

najčitanije