2016. - godina u znaku Nikole Šubića Zrinskog

st

261020211635269413.jpeg

Ove godine obilježava se 450. obljetnica Sigetske bitke. I Hrvatski je sabor ovu godinu proglasio godinom Nikole Šubića Zrinskog, a i Sisačko-moslavačka županija uključila se u obilježavanje ove velike obljetnice.
‘Mi kao županija želimo dati puni doprinos ovom događaju. Nikola Šubiš puno je poznnatiji po ovom ‘Zrinski’, gdje je rođen, na našem području, pa želimo nizom kulturnih i sportskih događanja obilježiti ovu obljetnicu u našoj županiji’, rekao je župan Ivo Žinić.
Cilj je, nadovezao se dožupan Marin Piletić, brendiranje Sisačko-moslavačke županije kao izvornog lokaliteta Zrinskih jer su oni svoje bogatstvo i ime stekli na Banovini crpeći ovdašnje srebro iz Gvozdanskog i okolice. Piletić podsjeća da gotovo da nema općine ili grada na našem području u kojem Zrinski nisu imali posjede.
‘Naša je županija županija Zrinskih. Ovo je srednjevjekovno sijelo Zrinskih. Po Zrinu su dobili ime sredinom 14. stoljeća i glas Banovine su pronijeli čitavom Europom.’
Županija ove godine nastavlja s obnovom Starog grada Zrina, uređenjem ulaza u utvrdu. Ove godine osniva se i Muzej Banovine koji će pod svojim nadzorom imati i Zrin i Gvozdansko, a cijela ova godina proteći će u znaku Zrinskih.
Prvi u nizu događanja bit će koncert ‘Pjevajmo domovini’ koji će se održati 28. svibnja u Hrvatskoj kostajnici. Bit će organizirane i prigodne izložbe i likovne kolonije, te stručni skupovi za učitelje hrvatskog jezika i povijesti. Na samu obljetnicu bitke, 9. rujna, kao vrhunac obilježavanja obljetnice bitke, u Zrinu će biti postavljena spomen ploča Nikoli Šubiću Zirnskom.

najčitanije