1700 kilometara u potrazi za baštinom

st

261020211635267134.jpeg

Na zasluženi odmor mogu ići mladi društvenjaci koji su svoje slobodno vrijeme odlučili pokloniti kulturnoj baštini.
Sedmi po redu Volonterski kamp u organizaciji Gradskog muzeja Sisak i ove je godine okupio volontere, njih 10, redom studente povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije iz raznih dijelova Hrvatske. Predvođeni sisačkim muzealcima, volonteri su se posvetili terenskom istraživanju.
‘Sedam dana smo proveli na terenu. U ovom našem ljetnom kampu bilo je svega osim snježne mećave, i sunca i kiše’, rekao nam je to viši muzejski pedagog Marijan Bogatić, koji je također proveo tjedan u kombiju tražeći baštinu po županiji s mladim volonterima.
‘Jedna grupa je prošla 755 kilometara, a druga 952 kilometra u sedam dana. Radili smo etnografsko istraživanje i popisivanje spomeničke baštine po Banovini.’
Sudjelovanje na kampu omogućilo je volonterima upoznavanje s praktičnim radom u muzejskoj ustanovi te stjecanje iskustva na terenu koje će im itekako koristiti u daljnjem obrazovanju i radu. Društvo se susrelo s etnografskim zbirkama, rijetkim narodnim nošnjama i predmetima, popisane su i razne građevine – od starih drvenih kuća do raznih utvrda.
Nas veseli što smo iz godine u godinu svjedoci novih otkrića – baština je uistinu svuda oko nas.

najčitanije