13.Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

mradenovic

261020211635234518.png

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae već trinaest godina prezentira vrijednu orguljašku baštinu Sisačke biskupije. Festival se tradicionalno održava u prvom dijelu svibnja, ove godine od 4. do 12. svibnja.  Orguljaški festival održat će se u Sisku, Glini, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić Gradu.

Crkva Sv. Ivana Nepomuka nova je crkva u 220. godina staroj župi u Glini,a nedavno je crkva obogaćena najvećim orguljama u biskupiji na kojima će festival otvoriti sjajni duo: sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin. U crkvi Sv. Lovre nastupaju dva orguljaša – Katarina Javor i Krešimir Klarić – koji će četveroručno pokazati koliko su moćne i vrijedne petrinjske orgulje Heferer. Kroz sedam festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska: u Sisačkoj katedrali nastupaju sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić, u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira održat će se koncert Hrvatskog baroknog ansambla, a na najvrijednijim orguljama iz 1777. godine u Selima gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer. Još jedan međunarodni festivalski gost, austrijski orguljaš David Boos nastupit će u Voloderu na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine. Festivalska subota ima dva programa: prije koncerta u Voloderu, dopodne, u Martinskoj Vesi gdje na izvornim Hefererovim orguljama  obilježava se 30. obljetnica djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića.  Festival se zatvara koncertom dva zbora uz orgulje u Ivanić-Gradu.

Za festivalsku publiku organiziran je i slobodan prijevoz na otvorenje festivala u Glinu, autobusom iz Zagreba (pokret 4.5. u 18. sati ispred KD Lisinski) i Siska (u 19 sati ispred Glazbene škole).

pozivnica-AOS-13

najčitanije