12. Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

imp

261020211635245335.jpeg

„Orguljaška baština Sisačke biskupije” tema je 12. Međunarodnog orguljaškog festivala „Ars organi Sisciae” koji će se od 6. do13.svibnja 2018. održati u Sisku, Selima, Martinskoj Vesi, Petrinji i Viduševcu.
“U Sisačkoj biskupiji već 12 godine za redom organiziramo Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae s ciljem prezentacije, obnove i očuvanja naše bogate orguljaške baštine. Svaka je naša crkva imala orgulje što svjedoči o nekada živoj tradiciji orguljanja u ovome kraju. Tijekom Domovinskog rata izgubili smo više desetaka neprocjenjivih spomenički vrijednih povijesnih orgulja, zajedno sa crkvama za koje su građene. Ipak, još uvijek je orguljaški fond Sisačke biskupije vrlo bogat, no sami su instrumenti u vrlo lošem stanju i treba ih početi hitno obnavljati kako bi se sačuvali i za one koji će nas baštiniti.
Iz godine u godinu Hrvatske udruga Ars organi Sisciae nastoji što boljim festivalskim programom privući pažnju šire javnosti kako bi se ciljevi koje smo si zadali počeli ostvarivati.
Za sada smo uspjeli pomoći u nabavi instrumenata koji su nadomjestili izgubljene orgulje u crkvama izgrađenim na ostacima nekadašnjih baroknih crkava. Također, uspjeli smo osvijestiti javnost o postojanju ovog bogatog orguljaškog fonda u našem kraju zbog kojega smo prepoznati i među cijenjenim europskim umjetnicima orgulja. Sada je Ars organi Sisciae postao kulturni brand Hrvatske.”, rekla je najavljujući festival Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae.

Festival će u nedjelju, 6. svibnja u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji, otvoriti najjača trubačka imena u Hrvatskoj i Sloveniji Vedran Kocelj i Stanko Arnold, a koje će na orguljama podržati Pavao Mašić.
U ponedjeljak, 7. svibnja u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu, nastupit će ansambl „Camerata Garestin“.
U četvrtak, 10. svibnja u 20 sati u sisačkoj katedrali, skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića izvest će Katedralni zbor pod vodstvom prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.
U petak, 11. svibnja u 21 sat u bazilici Sv. Kvirina u Sisku, nastupit će međunarodni ansambl „Musica maxima“.
U subotu, 12. svibnja u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi, publici će se predstaviti orguljaš Erik Jan Eradus.
Festival se zatvara u nedjelju, 13. svibnja u 20 sati u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima gdje će nastupiti trio: sopranistica Margareta Klobučar, violončelist Silvio Richter i ogruljaš Erik Jan Eradus.

plakat program (2)

najčitanije