Muzu nas kao ovce, dvaput na dan, a možda i češće

mj

261020211635253534.jpeg

 Struja će, kažu poskupjeti. Zdravstvo je u kolapsu, da se namire gubici, poskupjet će benzin, nafta, cigarete, alkohol i sve ono čega se u ministarstvu i Vladi sjete.

Hrvatska ima obveze za izgradnju raznih vjetroelektrana, solarnih postrojenja i valjda – hidroelektrana. Izgradnju novih centrala plaćat ćemo mi, potrošači. Kada se sve to izgradi, onda će se cjelokupno postrojenje prodati nekome za jeftine pare. Gledajte, ono što smo gradili svi mi, netko će kupiti. Hoćemo li mi dobiti ikakvo obeštećenje, dionice, novce. Sigurno ne.

Isto je bilo kada su žitelji nekoga mjesta gradili telefonske linije do svojih kuća, kada su za to uplaćivali tadašnjih tisuću i više njemačkih maraka. Onda je došla čuvena demokracija, država je rekla da sve te pare, sve te telefonske linije nisu od onoga kojih je platio, već da je to državno. Onda su sve to prodali nekakvim strancima, oni zarađuju basnoslovnu lovu. Ja, vi, svi mi, koji smo to izgradili svojim novcem, dobili smo figu. Netko je 90-ih rekao da je to njegovo i prodao. Vjerujem da se i on omastio.

Protestiram, hoću svoje dionice, bar da sam vlasnik jednog vijka na vjetroelektrani. To je ugrađeno i izgrađeno mojim novcem. Usput, je li netko iz Hrvatske elektroprivrede pitao potrošače (koji sve to plaćaju) mogu li oni (HEP) davati novce za raznorazne sportske ekipe, mogu li davati TV reklame, mogu li trošiti kako oni hoće. Sada, kada treba nešto graditi, potrošači – platite.

Još nikoga nisam čuo od svih tih ministarstva koji upošljavaju na tisuće radnika, od stotina agencija, ureda, instituta, od tisuća tajnica, pomoćnika, pomoćnika pomoćnika, automobila, vozača…da će bar nešto uštedjeti, da im ne treba toliko direktora, toliko pomoćnika, toliko automobila, toliko svega bespotrebnoga.

E, moj narode, ovce smo svi mi. A što se radi s ovcama dvaput na dan? Muze ih se!

kolumna stav

najčitanije