Doktore Gugiću, počivajte u miru

sisakportal-hr

Nacija se digla na noge! Nikolina Pišek provozala je svoju curicu Gornjim zagrebačkim gradom. Trčali su fotoreporteri, slikali je. Ne znam je li se djetešce upiškilo ili pokakalo, mamica ju je morala i presvlačiti. Ima tako slatke kovrčice na pametnoj glavici. Baš na mamu, rekli su okupljeni gornjegrađani.
Prije nekoliko dana u Sisku je umro cijenjeni i ugledni liječnik, primarijus dr. Franko Gugić. Bio je to čovjek s velikim Č, koji je svojim strpljivošću, znanjem i nesebičnim radom, spasio na tisuće života, djece i starijih, ili im olakšao bolove.
[pro_ad_display_adzone id=”8958″]
Nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, došao je 1962. godine u Sisak i tu ostao sve do umirovljenja 2003. godine. Specijalizirao je infektologiju, dugo godina bio je šef Zaraznog odjela sisačke bolnice. Dobitnik je niza nagrada i odlikovanja.

Često sam se sretao s dr. Gugićem. Još dok je radio ponekad smo razgovarali za novine, a kasnije, na nesreću, nalazili smo se u Vinogradskoj bolnici, na Onkološkom odjelu, kojega obilaziš onda kada te okupira zloćudna bolest. Smiren kao i uvijek, kao što je bio i na odjelu, razgovarali smo o mnogočemu, nismo puno spominjali bolest, već smo pričali o životu.
Sjeća li se netko od medicinskog osoblja ili od pacijenata da je dr. Gugić povisio glas, da se na nekoga izgalamio, da je okrenuo glavu kada ste ga pitali za svoju bolest ili nekog bolesnika.
Ne, dr. Gugić je uvijek bio smiren, dobroćudan i nadasve stručan.

Zašto sam počeo ovu kolumnu s nekakvom Nikolinom Pišek (tko je, uostalom, ta cura?). Novine su joj dale prostor, s lijepim slikama, trčali su oko nje da vide tu malu Pišekicu.
Dr. Gugić je otišao na onaj svijet. Mirno i tiho, kao što mu je bio i cijeli život. Nitko od novinara nije se sjetio da o tom cijenjenom i dragom čovjeku napiše koju lijepu riječ.
Koje su to vrijednosti u društvu koje nas okupiraju. Zaboravljamo na prekrasnog čovjeka, a oduševljavamo se nekim prolaznim vrijednostima.
Pišem ovih nekoliko redaka u spomen i sjećanje na dr. Franka Gugića, čovjeka koji je zadužio Sisak.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije