Bilo kuda, biciklisti svuda

sisakportal-hr

261020211635285051.jpeg

Je li se itko od Siščana snalazi u kilometrima iscrtanih biciklističkih staza? Vozite automobil, a odjednom svom brzinom, netko na dva kotača, projuri ispred vas. Trenutak je trebao da ga „provozate“ na haubi.
Je li biciklista sudionik u prometu kao svako drugo vozilo? Zakon kaže da je, i da se svaki biciklist mora pridržavati prometnih pravila. To vrijedi za bicikliste, vrijedi i za motoriste, pa i za vozače automobila.
Znači li to (piše li to negdje) da biciklist ima prednost na pješačkoj stazi? Mislim da ne piše. Pješačka staza je (zebra), kao što ime kaže, isključivo za pješake, kao što je i nogostup. Ali, biciklisti nesmetano voze po nogostupu, guraju laktovima pješake, ljute se ako se ne sklonite i propustite ih. Nogostup je isključivo za pješake, kaže zakon. A, kuda da mi vozimo, pitaju se biciklisti. Baš me briga kuda ćete se voziti, ali po nogostupima (bar što se mene tiče) nećete.
Umotvorine onih koji su iscrtavali biciklističke staze, a i onih koji su ih osmišljavali, najbolje je pogledati na početku Tomislavove ulice. Bože, koji su to hijeroglifi, tu se nitko ne može snaći. Pogledajte one zavrzlame na mjestima gdje biciklistička staza prelazi preko pješačke staze. Tko vozi, tko kreće, smije li pješak pred nabrijanim biciklistom?
Nisam protiv biciklista, i oni moraju imati svoje staze, svoje mjesto po kojem će voziti. Ogorčen sam na one koji su napravili takvu zbrku, da se više ne usudim voziti čim ugledam crveno omeđeno žutim.
Neka nam svima, vozačima automobila, netko objasni (najbolje onaj koji je staze osmislio) tko smije, a tko ne smije voziti, kada i gdje, ima li biciklist prednost pred automobilom i pješakom. Ja to ne znam. Čekam da mi netko podleti pod kotače, onda će valjda policija ustanoviti tko je bio u prednosti.

Autor: Vladimir Pajtlar

najčitanije