"Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" The Beatlesa slavi 50 godina!

db

261020211635254703.jpeg

Prošlo je 50 godina od kada su The Beatles – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, i Ringo Starr oduševili svijet objavom umjetničkog dijela u obliku albuma
“Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”.
Izdanje je to koje slovi za najutjecajniji album pop i rock glazbe, a koje se svojevremeno našlo na #1 glazbenih ljestvica diljem svijeta. Povodom 50. obljetnice od objave albuma izdanje je dodatno osvježeno – novi mix radili su Giles Martin i Sam Okell te ga proširili s dosad neobjavljenim snimkama.

Ovo je prvi put da je “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” remixiran i predstavljen zajedno s dodatnim snimkama, te je prvi album The Beatlesa koji je remixiran i proširen nakon izdanja “Let It Be…Naked” 2003. godine. Kako bi uspjeli stvoriti 5.1 surround zvuk Sam Okell i Giles Martin radili su s čitavim timom stručnjaka za restauraciju u Abbey Road studiju u Londonu. Slavljeničko izdanje sadrži novi stereo mix svih pjesama, za koji su korištene originalne session kasete, a koje sadrže po četiri pjesme. Također, nit vodilja bio je originalan preferirani mono zvuk The Beatlesa, produciran od strane oca Gilesa Martina – Georgea Martina.

Po objavi 1967. godine, album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” proveo je 148 tjedana na britanskoj top ljestvici albuma, od čega 27 tjedana kao #1. Na američkoj Top 200 ljestvici s druge strane, izdanje je provelo 88 tjedana, od čega 15 tjedana kao #1. Svevremensko izdanje The Beatlesa nagrađeno je s četiri Grammya, uključujući i onaj u kategoriji Album of the Year te je ostao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

beatles2