Sedmi studijski album Dubioza Kolektiva nabavite potpuno besplatno!

db

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen na njihovom web siteu www.dubioza.org.
Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana” Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov web site, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta tijekom nekoliko zadnjih dana zbog opterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je crpila iz događaja u protekle dvije godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”), uhićenja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”), sirijske izbjegličke krize i sramotnog europskog odgovora na nju. Album donosi suradnje s Manu Chaom, Benjijem Webbeom iz Skindreda, talijanskim trubačem i pjevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Dzambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pjesme su napravljene na Engleskom, Španjolskom, Talijanskom i Punjabi jeziku.

Što je “Happy Machine”? “Sretna mašina” je, jednostavno rečeno balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u cijeloj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje svježe vruće rakije direktno iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namjenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce. “Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti “Sretnu mašinu”, pa smo stavili plan na cover albuma.”

“Happy Machine” je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja I borbe običnih ljudi brane te slobode od bezobzirnih otimača.
“Čak i ako ne uspijemo, barem imamo “Sretnu mašinu” da u njoj utopimo svoju tugu”.
Album je dostupan na besplatnom downloadu sa službenog web sitea Dubioza Kolektiva.

najčitanije