Rundek u Sisku: Dan grada i dobre glazbe

imp

261020211635233296.jpeg

Najgora uvreda na stadionu je kad sektor najvatrenijih navijača ostalim posjetiteljima skandira: “Kazališna publiko!”. To se obično odnosi na one sramežljive, one koji štede dlanove i grla, a o samom sportskom događaju ne znaju puno ili gotovo ništa.
Bilo je takvih i na koncertu kojeg je u Sisku, za Dan grada, održao Darko Rundek, ali ovdje im to nitko nije mogao zamjeriti jer se uistinu i radilo o kazališnoj publici, a mjesto radnje bila je prepuna dvorana Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

Od njegovog zadnjeg nastupa u Sisku, kad je Rundek Cargo Trio posjetio Siscia Jazz Club u sklopu turneje kojom su promovirali još uvijek aktualni album ‘Mostovi’, prošle su tri godine. U međuvremenu se dogodilo svašta – remasterirano izdanje povodom 20 godina od izdavanja kultnog ‘Apokalipsa’, okupljanje novog pratećeg benda, veličanstveni koncert u velikoj dvorani Doma sportova, a brojni klupski i festivalski nastupi Rundeka i Ekipu su u Sisak dopratili u vrhunskoj sviračkoj kondiciji.
Rundek i Ekipa na pozornicu su izašli u 21,30h. “Nisam znao da ću tako brzo opet biti u Sisku”, promijenio je Rundek vlastiti stih već na prvoj pjesmi ‘Tranzit’, i time publiku željnu njegove glazbe kupio do kraja koncerta.

Uslijedile su ‘Tamni jorgovan’ i ‘Ruke’, prva pjesma koja je pomalo potaknula Siščane da zapjevaju. Poput prvačića na glazbenom, sramežljivo, ali s velikom željom. ‘Ja bi’ mog’o da mogu’ i ‘TV man’ stari su hitovi Rundekovog matičnog benda Haustor koji su prvi našli svoje mjesto na setlisti, da bi potom bio napravljen potpuni zaokret s pjesmom ‘Tko su svi ti ljudi’. Radi se o novoj, još neobjavljenoj pjesmi, čiji je autor basist Roko Crnić. Uistinu je veliko priznanje kad tuđu pjesmu u svoj repertoar uvrsti tako jak i plodan autor kao što je Darko Rundek.
Novi vremeplov u 1985. godinu donijeli su ‘Sejmeni’, povratak je omogućila novija ‘Ima ih’ koja je već nekoliko godina koncertni standard, a onda je odsvirana i nezaobilazna ‘Ay Carmela’, pjesma s albuma ‘U širokom svijetu’ koja podrijetlo vuče iz istoimene predstave u kojoj su glumili Ivica Vidović i Gordana Gadžić. Stihove ‘Želja nam je samo jedna, da fašista više nema’ Rundek je nakon pjesme prokomentirao kratko “Nije to pitanje stranke, to je pitanje srca”.

Do kraja koncerta nije bilo iznenađenja. ‘Sanjam’, ‘Uzalud pitaš’, ‘Ja želim’, ‘Ena’ i ‘Pješčane oluje’ vodile su prema vrhuncu večeri, a to je svakako bila pjesma čiju glavnu temu zna uistinu svatko. ‘Apokalipso’ je uistinu jedan od najvećih hitova modern domaće diskografije, pjesma koja jednako funkcionira i na Inmusic festivalu i u Domu kulture.
Iako je tad zahvalio publici na dolasku i povukao se s bine, Rundek je Ekipu još jednom vratio pod svjetla reflektora. ‘Šejn’ i ‘Šal od svile’ dobili su čast odraditi veliko finale jednog od najživopisnijih koncerata održanih u Sisku.

Dom kulture je, nažalost, bio premali za sve koji su htjeli uživati u koncertu Rundeka i Ekipe. Ipak, reći da ‘Kockica’ nije pravi prostor za ovakav koncert nema smisla. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga što je Rundek po struci – redatelj. Sve u svemu, ovaj put se na središnju proslavu Dana grada došlo zbog glazbe, a ne zbog šećerne vate i kokica.

Saša Tadić
Fotografije s koncerta pogledajte OVDJE

najčitanije