Najuspješniji božićni singlovi!

db

Glazba je, dakako, jedna od najbitnijih stvari kad je riječ o stvaranju pravog božićnog ugođaja, no zanimljivo je da većina pjesama koje najradije slušamo u ovo doba godine, uopće nije povezana sa samim Božićem, pa čak niti ne spominje neke božićne motive. Točnije, svega 12 pjesama koje su bile na vrhu službene britanske Božićne top liste singlova, doista govori o Božiću i blagdanima, dok ostatak čine pjesme koje ljudi jednostavno vole slušati u ovo doba godine.

Ako vas zanima koje su to pjesme koje najviše slušamo oko božićnih blagdana, evo top 5 najprodavanijih singlova koji su se našli na vrhu službene Božićne top liste:

Peto mjesto pripada Beatlesima i singlu I Want to Hold Your Hand, prodanim u milijun i 820 tisuća primjeraka, a ova britanska grupa drži i rekord za najviše božićnih broj jedan singlova.

Na četvrtom mjestu je singl Mary’s Boy Child, s prodanih gotovo 2 milijuna primjeraka. Ova pjesma se dvaput našla na vrhu britanske top liste – s Boney M 1978., ali i u verziji Harryja Belafonte-a 1957.

Treće mjesto pripada singlu Mull of Kintyre, s prodanih gotovo 3 milijuna primjeraka. Na prvom mjestu Božićne top liste u Velikoj Britaniji, singl Wingsa našao se 1977., a riječ je o najprodavanijem singlu Paula MaCartneyja, uspješnijem od bilo kojeg s Beatlesima.

Na visokom drugom mjestu je pjesma koja nema veze s Božićem ni blagdanskim raspoloženjem, no koja se dvaput našla na vrhu ove top liste, s 2 milijuna i 620 tisuća prodanih primjeraka. Bohemian Rhapsody je osvojila Božićnu top listu 1975. i potom ponovno 1991., nakon smrti Freddieja Mercuryja.

Na prvom mjestu nema iznenađenja. „Do They Know It’s Christmas?“ je prodana u gotovo 4 milijuna primjeraka, te je time drugi najprodavaniji singl uopće u Velikoj Britaniji, a prvi put se našla na vrhu 1984.

najčitanije