Mahmood je pobjednik Sanrema 2019.

db

Dvadesetsedmogodišnji Milanez Alessandro Mahmoud, alias Mahmood, koji za sebe voli kazati da je sto posto Talijan, premda mu je majka porijeklom sa Sardinije, a otac iz Egipta, na iznenađenje mnogih pobjednik je slavnoga festivala u San Remu.

Drugo je mjesto osvojio Ultimo, pravim imenom Niccolo Moriconi, a grupa Il Volo osvojila je treće mjesto.

Svake godine početkom veljače prvi program RAI-ja tijekom pet večeri za male ekrane prikuje više od 10 milijuna Talijana.

No interes Talijana teško je dulje zadržati ako nema kontroverzi, bar u pjesmama, poput pitanja homoseksualnosti, eutanazije ili problema s migrantima koji su posljednjih godina vrlo aktualni.

Ove je godine najžešća rasprava slijedila nakon pobjede pjesme “Soldi” (Novci), dopadljive kombinacije popa, rapa i orijentalnih tonova koja govori o nikada prisutnome ocu, a u njoj se može čuti i nekoliko arapskih riječi.

Mahmood se u finale, održano u noći na nedjelju plasirao zahvaljujući glasovima stručnog žirija, dok mu je publika dala samo 14 posto glasova u odnosu na 46 posto koliko ih je osvojio Ultimo.

Nedugo nakon proglašenja pobjednika društvene mreže bile su preplavljene komentarima: “Nametnuli su nam ovog lakrdijaša” ili “Ali Baba, nisi ti pobijedio, pomogli su ti da pobijediš, to je prava istina!”

Talijanski ministar unutarnjih poslova i šef desničarske lige, Matteo Salvini samo je dolio ulje na vatru kada je po završetku glasanja tvitao: “Mahmood…pih…Najbolja talijanska pjesma?!? Ja bih bio izabrao Ultima, a što o tome mislite vi?”

Njegova je poruka očekivano potaknula niz kritika korisnika društvenih mreža.

Alessandro Mahmoud, koji će u svibnju predstavljati Italiju na natjecanju za pjesmu Eurovizije, odbija bilo kakve kontroverze i kaže: “Ja sam Talijan, rođen sam i odrastao sam u Milanu, dakle Talijan sam sto posto”, rekao je novinarima.

najčitanije