Johnny Cash dobiva spomenik na Capitolu!

db

Spomenik Johnnyju Cashu, legendi country glazbe, bit će postavljen u dvorani kipova u američkom Capitolu, pošto je njegova rodna država Arkansas odlučila ukloniti sporne spomenike osoba koje se povezuje s bjelačkim rasizmom.

Svaka američka savezna država postavlja po dva kipa u dvoranu kipova (Statuary Hall), veliku galeriju smještenu unutar Capitola, zgrade u kojoj se nalazi Kongres Sjedinjenih Država.

Spomenici iz prošlog stoljeća koje je postavila država Arkansas nedavno su bili meta oštrih kritika pokreta koji zahtijeva uklanjanje iz javnosti simbola Konfederacije (skupine južnih država) u Američkom građanskom ratu, a riječ je o skupini južnih država koje su branile ropstvo.

Arkansas, jedna od sastavnica Konfederacije, nedavno je objavio da će jedan od novih kipova biti u čast Johnnyja Casha, ikone country glazbe koja je obilježila generacije i smatra se jednim od najutjecajnijih amerikih glazbenika 20. stoljeća.

Autor pjesme “I Walk the Line”, umro je 2003. u Nashvilleu, a društvo u Dvorani kipova pravit će mu spomenik u čast Daisy Bates, afroameričke novinarke koja se istaknula u borbi za građanska prava.

Daisy Bates je odigrala važnu ulogu u borbi devet crnih učenika u Littleu Rocku za ravnopravan upis u školu u glavnome gradu Arkansasa, a da bi tu integraciju proveo, predsjednik Eisenhower morao je 1957., godine onamo poslati ne vojsku.

https://www.youtube.com/watch?v=vt1Pwfnh5pc

najčitanije