Impala Awards 2014

sisakportal-hr

271020211635294879.jpeg

‘Impala Award za najbolji europski album indie izdavača’ jedna je od tri glazbene nagrade kojima neprofitna glazbena udruga IMPALA, ‘malim’ europskim diskografskim kućama, pruža priliku predstavljanja svog kataloga. Osnovni cilj joj je promocija iznimnih umjetnika i malih sektora.

IMPALA Awards nagrada za indie album godine, pokrenuta je 2011. godine, a na popisu njenog četvrtog izdanja po redu, našla su se 24 europska izdanja objavljena u razdoblju između siječnja i prosinca 2013. godine. U tom najužem izboru, odabranom od strane struke, našla su se i dva domaća izdanja – „Voyage“ hrvatske glazbenice Jelene Radan, te „Apsurdistan“ bosanskog benda Dubioza Kolektiv, kojima je ovo druga Impala nominacija u glazbenoj karijeri. Tako su se našli među velikim svjetskim glazbenim imenima kao što su Nick Cave & The Bad Seeds, Caro Emerald, Armin van Buuren i mnogi drugi.

Dubioza Kolektiv, u istoj kategoriji, 2010. godine nominirana je albumom „5 do 12“. Od tog trenutka do danas, njihov brand postao je prepoznatljiv diljem Europe kroz mnogobrojne koncerte i festivalska gostovanja, što ova nominacija i dodatno potvrđuje. Albumom „Apsurdistan“ vidljivo ruše vlastite rekorde, a kako iz ovog kuta izgleda, ne namjeravaju skoro stati.

Album „Voyage“ Jelene Radan, od trenutka izlaska, ostavio je izniman dojam na stručnu glazbenu kritiku ali i publiku diljem Hrvatske, pa samim time Impala nominacija za najbolji album nimalo ne iznenađuje. Epitet ‘najeuropskijeg’ albuma godine u Hrvatskoj ovom nominacijom dobiva svoju stručnu potvrdu!