Hip hop mjuza dobiva svoj muzej!

db

261020211635209302.jpeg

Hip hop – glazbeni, plesni, umjetnički i modni fenomen koji je u pet desetljeća s opasnih ulica stigao do vrha svjetske glazbene industrije, dobiva svoj muzej u Bronxu, mjestu svog rođenja.

Mala pop-up izložba dala je uvid u budući izgled Hip Hop Muzeja koji bi se trebao otvoriti 2023. kako bi slavio povijest tog žanra.

Danas “ne postoji fizičko mjesto koje je posvećeno očuvanju i slavljenju hip hop povijesti i kuture”, rekao je ovog tjedna u razgovoru izvršni direktor muzeja Rocky Bucano.

Muzej su prije osam godina osmislili reperi Kurtis Blow, Afrika Bambaataa i Grandmaster Melly Mel, a u međuvremenu su partneri postali i drugi reperi i producenti poput Nasa, Ice-T-a i LL Cool J-a.

Hip hop je rođen u njujorškoj četvrti Bronxu krajem sedamdesetih godina. Ples, repanje i DJ kultura nadišli su taj okrug i danas taj žanr donosi nekoliko milijardi dolara zarade u svijetu.

Prva izložba govori o počecima hip hopa, a svakih šest mjeseci će biti zamijenjena s idućom fazom razvoja tog žanra. Muzej površine 5570 četvornih metara uključivat će interaktivne izložbe, nastupe uživo, projekcije filmova i seminare.

Izgradnja kreće u srpnju, a veliko otvaranje se planira za 50. godišnjicu hip hopa, 2023. godine.

najčitanije