Damirov Django Group 17. 5 u Lisinskom - Sjećanje na Damira Kukuruzovića!

Damir

Damirov Django Group nastupa u Maloj dvorani Lisinskog 17. svibnja i tom će prilikom izvoditi pjesme s nedavno objavljenog LP-a „Smile“.

 

Uz brojne goste s kojima je Damir Kukuruzović surađivao tijekom svoje karijere, na koncertu će gostovati i vodeći nizozemski gitarist Paulus Schäfer.

 

Jedna od neizostavnih pjesama s repertoara je i novi singl s albuma „D(j)evojko mala“. Riječ je o pjesmi koju su osamdesetih godina proslavili kultni Idoli, a ustvari je nastala za potrebe filma “Ljubav i moda” davnih šezdesetih godina 20. stoljeća u izvedbi poznatog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića.

 

Violinist Bruno Urlić, a sada i vođa Kukuruzovićevog banda, prisjeća se kako su uvijek s velikim užitkom, izvodili ovu pjesmu jer je publika uvijek spremno sudjelovala i svojim zborskim pjevanjem podizala atmosferu na koncertima:

 

„Singl D(j)evojko mala naglašava potrebu Damirove Django Groupe da se približi i zahvali publici kojoj jazz nije prvi odabir, ali su nakon posjeta njihovim koncerata ostali vjerni sljedbenici njihove glazbe“.

 

 

Pjesma “D(j)evojko mala” je inače i prva vokalna izvedba Damir Kukuruzović Django Groupe, benda koji je oduvijek “koketirao” s filmskom glazbom. Stoga je veliki dio repertoara vezan upravo uz glazbu iz filmskih uspješnica poput: „Chocolat“, redatelja Lassea Hallströma s Johnnyjem Deppom i Juliette Binoche, u kojem se pojavljuje kompozicija „Minor Swing“ Djanga Reinhardta i Stéphane Grappellija, potom „Midnight in Paris“ Woodieja Allena u kojem se pojavljuje pjesma „Je suis seul ce soir“ autora Paula Duranda, Jeana Casanove i Rose Noël. Tako je i s LP-a „Smile“, istoimena kompozicija koju je u originalu napisao Charlie Chaplin, korištena kao glazbena podloga u filmu „Modern Times“.

 

Damir Kukuruzović, jazz gitarist, dobitnik brojnih glazbenih priznanja i najistaknutiji  hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta, naglo nas je napustio u prosincu 2020. ostavivši za sobom bogatu glazbenu ostavštinu i svoj Django Group koji je utemeljio 2005. i od tada su bili neizostavni dio svih relevantnih festivala u zemlji i inozemstvu.

 

Nakon smrti gitarističkog virtuoza, band nastavlja s radom pod imenom Damirov Django Group, u kojemu su:  Bruno Urlić – violina, Juraj Markač – gitara, Paul Kempf – klavir, Miroslav Čehaić – gitara, Željko Bilbija – bas, Goran Brebrić – cajon.

 

Damir Kukuruzović se ubraja u red gitarističkih virtuoza koji je uz iznimne sviračke vještine uspijevao dosegnuti najvišu estetsku razinu.

 

Surađivao je s najvećim glazbenim virtuozima današnjice: Stochelom Rosenbergom, Robinom Nolanom, Angelom Debarreom, Raphaelom Faysom, Ludovicom Beierom, Paulusom Schäferom, Wawauom Adlerom, Yorguijem Loefflerom, Joschom Stephanom, Gismom Grafom, Sinanom Alimanovićem, Adrianom Burnsom i mnogim drugima. Upravo su Robin Nolan, Gismo Graf, Sinan Alimanović te Paulus Schäfer gostovali na njegovu zadnjem albumu “Smile” koji je u kolovozu 2021. godine ugledao svjetlo dana.

 

U bogatoj karijeri, objavio je CD “Green Hill Gypsy Swing” s legendarnim Angelom Debarrom, “Mnouche” s Ludovicom Beierom, “My Django Family” s Wawauom Adlerom i Vlatkom Stefanovskim, a 2019. CD i vinil sa Zoranom Predinom “Zoran pjeva Arsena, uz pratnju svoga Django Groupa i Matije Dedića.