Bob Dylan osvojio Nobelovu nagradu za književnost!

db

Legendarni Bob Dylan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Vijest dana u glazbenom svijetu je odmah nakon proglašenja odjeknula u medijima i na društvenim mrežama diljem svijeta.
Švedska Akademija nagradila je njegov talent, inovativnost i kreativnost, odnosno nagradila ga je za uvođenje novog pjesničkog izraza u američku književnost.
Dylan je prvi Amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost nakon 1993. godine. Tada je nagradu osvojio Toni Morrison, a prije njega su tu nagradu primili njihovi sunarodnjaci William Faulkner, Ernest Hemingway and John Steinbeck.
Nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla. Dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao “najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima”.  Pod “djelom” se ne smatra nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora.
Bob Dylan je rođen 1941. u gradiću Duluthu u američkoj državi Minnesoti pod imenom Robert Allen Zimmerman.
Bob Dylan se na posljednja dva albuma “Fallen Angels” (2016.) i “Shadows In The Night”  (2015.) posvetio američkim skladateljima i Sinatri.

najčitanije