Američka grupa promijenia ime povezano s ropstvom!

db

Country grupa Lady Antebellum u četvrtak je promijenio ime grupe u Lady A i izrazio žaljenje jer je staro ime asociralo na razdoblje robovlasništva u SAD-u.

Jedan od najuspješnijih country sastava poručio je u otvorenom pismu da su band prije 14 godina nazvali po arhitektonskom stilu kuće u kojoj su napravili svoje prve fotografije.

Antebellum (lat. prije rata) arhitektonski je stil karakterističan za kuće na američkom robovlasničkom jugu prije Građanskog rata 1861. -1865.

“Međutim, žao nam je i osjećamo se posramljeno što nismo uzeli u obzir asocijacije te riječi koje se odnose na razdoblje prije Građanskog rata, uključujući ropstvo. Iznimno nam je žao zbog prouzročene boli i zbog svakoga tko se osjećao nesigurno, neprimijećeno ili nevažno”, kazali su članovi grupe Lady A.

Izraz Antebellum se koristi i za opis kulture američkog juga prije Građanskog rata.

Band osnovan u Nashvilleu 2006., poznat po hitovima poput “Need You Now” za koji je dobio Grammy, pojasnio je da je ime promijenjeno kao odgovor na masovne prosvjede zbog rasizma u SAD-u, potaknute smrću crnca Georgea Floyda.

Prethodno je HBO Max iz svog programa izbacio kultni film “Prohujalo s vihorom”, koji je osvojio 12 Oscara, zbog rasističkog prikaza crnaca.

Prosvjednici su iz istih razloga porušili više spomenika generalima Konfederacije, ali i kipove Kristofora Kolumba.

najčitanije