U Strugi Banskoj obilježena 26. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika

imp

U mjestu Struga Banska jučer je obilježena 26. godišnjica tragičnog stradavanja desetorice hrvatskih redarstvenika. Tog 26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginulo je deset hrvatskih policajaca, osam iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke.
Počast su im odala mnoga izaslanstva kod spomen obilježja gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Tamo je bio i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović koji je istaknuo kako poginuli policajci zaslužuju naše najdublje poštovanje i vječnu zahvalnost. „Njihova uloga je nemjerljiva, baš kao i uloga svih hrvatskih redarstvenika i hrvatske policije – institucije koja je na početku ratnih događanja prva bila u stanju organizirati obranu i iz čijih su se postrojbi razvile hrvatska vojska i oružane snage. Herojstvo Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića već je poznato. Obojica su poginula, ali su ušla u našu povijest kao jedni od začetnika oružanog otpora neprijatelju na području općine Dvor. Samo rijetki ostaju pribrani u teškim i naizgled bezizlaznim situacijama. Takvi pojedinci najbolje se ostvaruje u humanim, plemenitim pozivima, u kojima bez obzira na sve opasnosti pomažu u nevolji. Policija je jedna od službi sazdana upravo od takvih pojedinaca“, rekao je ministar Davor Božinović.
Upravo se u Strugi Banskoj dogodio herojski čin hrvatskog policajca – pričuvnog policajca iz Struge Mile Blaževića zvanog Čađo. On je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“. Mile Blažević Čađo, koji je tog trena bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na vojni transporter, rekao sumještanima u „živom štitu“ da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom sve je eksplodiralo. Tu mu je pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela. Od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula. Tog dana svoj život za obranu Hrvatske dali su i njihovi kolege: Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.
U znak njegovu veliku herojstvu, policijski ophodno-patrolni brod od 2011. godine nosi ime Mile Blaževića-Čađe.

najčitanije