Traktoristi, oprez!

ibb

261020211635268835.jpeg

Sa sezonom poljoprivrednih radova i ove se godine na županijskim cestama može primijetiti pojačan promet traktora i radnih strojeva – na području županijske policijske uprave registrirano je 8645 traktora i 2078 priključnih vozila, što govori o relativno velikom broju ove vrste vozila na našim cestama.
A budući da nerijetko sudjeluju u prometnim nesrećama, prometna policija ovih dana najavljuje pojačane kontrole. Prošle su godine evidentirane 24 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači traktora. Jedna je završila i s poginulom osobom.
Najčešće su se događale zbog nepropisnog skretanja i nepoštivanja prednosti prolaska, a u tri prometne nesreće traktoristi su bili pod utjecajem alkohola. U usporedbi s prethodnim godinama vidljivo je da su isti uzroci već tradicionalni, kada su u pitanju ove vrste sudionika u prometu.
Stoga, iz policije stiže upozorenje: dobro procijenite osobno iskustvo u upravljanju traktorom, ne koristite improvizirane prikolice, vodite računa o vrsti terena kojim vozite i traktor osigurajte kabinom za vozača, kako biste se zaštitili od ozljeda u slučaju prevrtanja. U policiji napominju da je veliki broj nesreća uzrokovan ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada traktora.
A budući da su i za vozače traktora propisane novčane kazne, evo još nekoliko napomena iz policije, vezanih za najčešće prekršaje:
– novčanom kaznom od 5000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (bez vozačkog ispita)
– novčanom kaznom od 1000 kuna kaznit će se vozač koji ne zaustavi vozilo i ne ukloni blato s kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor
– novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole
– novčanom kaznom od 1000 kuna kaznit će se također vozač koji u prometu na cestama upravlja vozilom koje nema ispravne gume, propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje ili uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila.

najčitanije