Šumske krađe na području Topuskog teške oko 500 tisuća kuna

nn

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 67-godišnjim muškarcem je utvrđeno da je nakon prethodno ishodovane potrebne dokumentacije od nadležnih institucija za doznaku i sječu drvne mase, od početka ožujka do kraja svibnja 2016. godine, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, u više navrata poticao 53-godišnjeg vlasnika obrta da izvrši sječu stabala u šumi vlasništvo nadležne šumarije u Starom Selu Topuskom. Vlasnik obrta je sa svojim djelatnicima i mehanizacijom posjekao i radi prodaje odvezao ukupno 92 stabla hrasta, bukve, graba i johe, a za što je 67-godišnjaku isplatio neutvrđeni novčani iznos. Materijalna šteta iznosi 20.550 kuna.

Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da je 53-godišnjak od početka ožujka pa do kraja svibnja 2016. godine, nakon što je kupio šumu od 86-godišnjeg muškarca i uz punomoć vlasnika ishodovao potrebnu dokumentaciju za doznaku i sječu, te sa zaposlenicima i mehanizacijom svog obrta, protivno propisima, izvršio čistu sječu 182 stabla hrasta kitnjaka i graba, iako je bio svjestan da na svim stablima nije bilo doznačenog čekića. Trupce je potom izvukao i odvezao radi prodaje, čime je počinjena šteta od oko 40.000 kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku je protiv 67-godišnjaka podnesena kaznena prijava zbog poticanja na krađu, dok je 53-godišnjak kazneno prijavljen zbog pustošenja šuma.

Zbog poticanja na krađu kazneno je prijavljen i 48-godišnji muškarac koji je od početka travnja pa do sredine srpnja 2016. godine, ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, u više navrata poticao 25-godišnjeg vlasnika obrta da izvrši sječu stabala u šumi vlasništvo nadležne šumarije u Starom Selu Topuskom, a koji je zajedno sa svojim djelatnicima i mehanizacijom posjekao ukupno 79 stabala hrasta i bukve, vrijednosti 52.950 kuna. Nakon sječe i izvlačenja stabala 48-godišnjak ih je kao odgovorna osoba poduzeća prodao.

Nadalje, istraživanjem je utvrđeno da je 25-godišnjak na štetu triju osoba počinio kazneno djelo pustošenje šuma. Naime, 25-godišnjak je nakon sklapanja ugovora o poslovno tehničkoj suradnji s poduzećem 48-godišnjaka, a koji je prethodno uz izjavu od oštećenih kupio šume, protivno propisima sa svojim zaposlenicima i mehanizacijom izvršio čistu sječu 204 stabla hrasta kitnjaka i graba, iako je bio svjestan da na svim stablima nije bilo doznačenog čekića. Prethodno izvučene trupce je 48-godišnjak kao odgovorna osoba svog poduzeća dalje prodao. Materijalna šteta iznosi 366.396 kuna.

najčitanije