Starije osobe opet su na meti prevaranata

imp

Na meti prevaranta u petak 7.listopada, oko 9 sati našao se 82-godišnji Siščanin. Naime, k njemu je u Ulicu Rade Končara došao nepoznati muškarac i predstavio se kao policijski službenik pokazavši iskaznicu nalik na policijsku te zatražio da mu pokaže novčanice kako bi provjerio da li su krivotvorene. Potom mu je zaprijetio da mu mora pokazati sav novac kojeg ima kod kuće ili će ga u protivnom privesti u policijsku postaju i naplatiti veliku kaznu. Starac mu je donio sav novac, a počinitelj je iskoristivši pogodnu priliku uzeo više od polovice na stolu ostavljenog novca i udaljio se u nepoznatom smjeru.

U cilju preveniranja ovakvih i sličnih prijevara županijska policija poziva građane, osobito osobe starije životne, da budu oprezni kad im se javi nepoznata osoba, te savjetuju:
Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom bez obzira kako se one predstavljaju (službene osobe, predstavnici raznih poduzeća,…). Provjerite tko je nepoznata osoba – tražite identifikacijske dokumente i da se osoba predstavi. U stan pustite samo osobu za koju ste sigurni da je ona kojom se predstavlja i posjeduje dokumente. Sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid.
Ne nasjedajte na „povoljnu prodaju skupih predmeta“ (medicinska pomagala, mobiteli, markirana roba, zlato, osiguranja, …),
Nemojte nikada davati svoje osobne podatke niti osobne dokumente, posebice bankovne kartice niti novac,
Ako se Vama ili drugome nešto loše dogodi, ili ako uočite sumnjive osobe i vozila, nemojte šutjeti i prijavite policiji na broj 192. Zapamtite izgled osoba i vozila, zapišite podatke o vozilu i opis osoba,
Ukoliko i dogovorite sastanak s nekom nepoznatom osobom (razne prezentacije, prodaje) pozovite nekog od obitelji ili susjeda.

najčitanije