Prošle godine sisačke ceste odnijele tri života

imp

Prošlu godinu prometnice na području koje pokriva Postaja prometne policije Sisak odnijele su tri života. Rekao nam je to govoreći o statistici za 2019.godinu Mario Tkalčić, policijski službenik za prevenciju u cestovnom prometu Postaje prometne policije Sisak.
Kako je izvijestio Tkalčić, prošle godine na sisačkim prometnicama dogodilo se ukupno 470 prometnih nesreća.
„Od kojih je 317 bilo s materijalnom štetom, 150 ih je bilo s ozlijeđenim osobama i tri su bile s poginulim osobama. U prometnim nesrećama ozlijeđene su 192 osobe od čeka 44 ima teške tjelesne ozljede. Lakše ozlijeđeno je 148 osoba dok su tri osobe smrtno stradale u prometnim nesrećama. Kada to uspoređujemo s 2018. godinom bilježimo smanjenje broja prometnih nesreća, imamo blago povećanje broja ozlijeđenih osoba i imamo duplo manje nesreća s poginulim osobama. 2018. godine ih je bilo 6 a u prošloj godini su smrtno stradale tri osobe.“, rekao je Tkalčić.
Brzina je i dalje napominje Tkalčić najčešći uzrok prometnih nesreća. „U 111 slučajeva brzina je uzrok prometne nesreće, u 51 prometnoj nesreći nije držan dovoljan razmak a u 47 prometnih nesreća nije poštivana prednost prolaska. Tu je još i vožnja pod utjecajem alkohola koja je bila uzrokom 72 prometne nesreće.“
Brzina se pojavljuje i kao najčešći prometni prekršaj kojeg je evidentirala sisačka policija. „Prošle je godine Postaja prometne policije Sisak zabilježila više od 12 000 prometnih prekršaja i nažalost polovica prometnih prekršaja, njih 5 300 odnosi se na brzinu. Zabilježena su 523 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1374 prekršaja zbog ne korištenja sigurnosnog pojasa te je 968 vozača kažnjeno zbog uporabe mobitela u vožnji. U odnosu na 2018. godinu bilježimo porast broja prekršaja brzine, blago povećanje broja alkoholiziranih vozača te smanjenje broja prekršaja korištenja sigurnosnog pojasa i uporabe mobitela u vožnji.“, ističe Tkalčić.
Razlog u smanjenju prekršaja vezanog uz sigurnosni pojas i korištenja mobitela u vožnji policija vidi i u povećanju kazni. „S obzirom da je u 2019.godini došlo do promjene visine novčanih kazni za pojas i mobitel, s 500 na 1000 kuna vjerujemo da je to razlog smanjenju broja tih vrsta prekršaja. Dok bez obzira na povećanje visine novčanih kazni za prekršaje alkohol i brzinu bilježimo porast. Morati ćemo više primjenjivati represivne mjere u nadi da će se ti prekršaji smanjiti“, dodaje Tkalčić.
Gledajući starosnu strukturu počinitelja, 25 % prometnih nesreća čine mladi vozači a isto toliki postotak prometnih nesreća napravili su tzv. stari vozači, odnosno vozači iznad 65 godina starosti.

najčitanije