Prometna policija: ‘Pješaci i biciklisti, oprezno u prometu’

mradenovic

U razdoblju od 3. do 10. srpnja 2020. godine na teritorijalnom području Postaje prometne policije Sisak ukupno se dogodilo sedam prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća sa materijalnom štetom te dvije prometna nesreća sa ozlijeđenom osobom u kojoj je jedan sudionik zadobio teške tjelesne ozljede, a jedan lakše.

Uzroci nesreća bili su  brzina neprimjerena uvjetima na cestama, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno parkiranje, nepropisno kretanje vozila na kolniku i neočekivana pojava opasnosti na cesti. Alkohol kao posebno stanje evidentiran je u jednoj prometnoj nesreći kod jednog sudionika.

„Apeliramo na sve sudionike u prometu, posebno na pješake da obraćaju pozornost na vrstu prometne površine po kojoj se kreću (prometne trake bilo koje namjene, biciklističke trake, biciklističke staze i sl.) te da se prilikom stupanja na kolnik prethodno uvjere da to mogu učiniti na siguran način, da se prilikom kretanja kolnikom kreću što bliže rubu kolnika na način kojim ne ometaju i ne sprječavaju promet vozila te u vrijeme smanjene vidljivosti i noću koriste svjetliju odjeću kako bi bili više uočljiviji drugim sudionicima u prometu. Vozače isto tako molimo da prije poduzimanja bilo kakve radnje vozilom u prometu prethodno uvjere da istu mogu izvršiti bez opasnosti i ugrožavanja drugih sudionika u prometu, te da brzinu svog vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku“, poručuju iz policije.

Iz Postaje prometne policije ističu kako je zamijećen povećan broj pritužbi pješaka da se ne osjećaju sigurni u prometu za vrijeme kretanja nogostupom jer se vozači bicikla kreću nogostupom, a ne biciklističkim stazama ili kolnikom tj. na način koji je propisan zakonom. Zbog toga će policijski službenici pojačano će vršiti nadzor kretanja pješaka i biciklista.

Dana 14. srpnja na području PPrP Sisak provodit će se akcija usmjerena na nadzor kretanja i zaštite pješaka u prometu.

Dana 16. srpnja na području PPrP Sisak provodit će se akcija usmjerena na nadzor prometovanja bicikla, mopeda i motocikala.

najčitanije