Prodavačice opljačkale staricu

ibb

261020211635290101.jpeg

72-godišnja Petrinjka policiji je prijavila tri nepoznate žene, koje su joj u utorak ukrale desetak tisuća kuna. Starici su na prodaju ponudile kreme za masažu, a nakon što su otišle, primijetila je da joj je ukradena torbica s novcem i dokumentima. Policija intenzivno traga za počiniteljicama ove teške krađe.

Budući da slične slučajeve često bilježi proteklih godina, Policijska uprava sisačko-moslavačka upozorava: – Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), kao policajci, inspektori, zaposlenici HEP-a, vodovoda, plinare ili telekomunikacijskih usluga, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, serviseri, čitači brojila, dostavljači pošte, inkasatori, pripadnici vjerske zajednice i slično, te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

– Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti, koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti, pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda. Tako su česti slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli na ulici ili negdje drugdje pa počinitelj žrtvi uz dogovor ostavlja predmet i traži pola novca. Ili pak prodaja plagijata pod imenima poznatih, renomiranih marki po znatno nižim cijenama.

– Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, prikazivanje empatije, rad po unaprijed stvorenom scenariju, brza provedba transakcija, upornost u nagovaranju, uvredljivost prema namjeri da se provjere „činjenice“ koje iznosi, razne simulacije poput bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja i dr.

najčitanije