Predstavio se kao policajac te pokrao 86-godišnjaka

policija natpis

Policiji je prijavljena prijevara, počinjena od strane nepoznatog počinitelja na štetu 86-godišnjeg muškarca sa sisačkog područja. Naime, oštećenog je u petak, 6. svibnja, nazvao muškarac koji se predstavio kao policijski službenik i rekao da će mu predati određenu svotu novca, ali da prije toga mora sav svoj novac i zlato ostaviti u poštanskom sandučiću, a što je oštećeni i učinio. Potom je oštećeni još u para navrata zaprimio pozive na koje je oštećeni nepoznatoj osobi dao podatke svojih osobnih dokumenata.

 

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, a Policijska uprava sisačko-moslavačka ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.

 

Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao što je riječ u ovom slučaju – kao policijski službenici.

 

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)

ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju

nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike

zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije

ako niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

najčitanije