Policija zaplijenila veću količinu duhana i droge

mradenovic

Policijski službenici Službe kriminalističke policije PU sisačko – moslavačke su zbog sumnje u počinjenje ukupno pet kaznenih djela  Nedozvoljene trgovine, dovršili  kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljana s područja Sisačko – moslavačke županije, u dobi od 38, 46, 52 i 53 godine.

Tijekom istraživanja su po nalogu Županijskog suda u Sisku, pretražene njihove obiteljske kuće i automobili koje su osumnjičeni koristili. Kod njih je pronađeno te oduzeto ukupno 358,30 kilograma sitno rezanog duhana.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su duhan nezakonito kupili s namjerom daljnje nezakonite preprodaje na širem sisačkom „crnom tržištu“.

Protiv osumnjičenih su Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesene kaznene prijave, dok je Carinarnici Zagreb podnesen i zahtjev za naplatu trošarine.

„Radi se o jednom obuhvatnom istraživanju prilikom kojeg su procesuirane četiri osobe za pet kaznenih djela. Duhan je vrlo dobre kvalitete i vrijednosti je od 75 tisuća do 100 tisuća kuna na crnom tržištu prodaje, dok će počinitelji koji su podložni plaćanju trošarina u ovoj situaciji državi platiti više od 200 tisuća kuna trošarina, obzirom su trošarine 600 kuna po kilogramu zaplijenjene robe“, rekao je Igor Pasanec, voditelj Službe kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke  koji je na kraju dodao kako je duhan s područja Hrvatske.

20190424_104448          20190424_104604

Na konferenciji za medije prezentirani su i rezultati višemjesečnog kriminalističkog istraživanja iz domene kriminaliteta droga. Naime, suradnjom službenika iz PU sisačko – moslavačke i PU zagrebačke zbog sumnje u počinjenje većeg broja kaznenih i prekršajnih djela zlouporabe droga, provedeno je kriminalističko istraživanje nad većim brojem osoba s područja Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku kazneno je prijavljeno ukupno osam osoba u dobi od 21 do 41 godine (pet s područja Sisačko-moslavačke županije te  tri s područja Zagrebačke županije).

Prilikom kriminalističkih istraživanja ukupno je izvršeno 25 zapljena marihuane u ukupnoj količini od 3171,5 grama, zatim pet zapljena amfetamina u ukupnoj količini od 1015,5 grama, dvije zapljene MDMA tzv: „Ecstasy“ u ukupnoj količini od 17 grama, dvije zapljene psilocibina u količini od 40,6 grama, jedna zapljena kokaina u količini od 8,4 grama i jedna zapljena hašišovog ulja u ukupnoj zapremini od 16,6 ml mililitara. Osam osumnjičenika je nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja uz kaznene prijave zbog spomenutih kaznenih djela, predano pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Petoricu osumnjičenika s područja Policijske uprave sisačko-moslavačke sumnjiči se da su od prosinca prošle pa do travnja ove godine, na području PU zagrebačke, neovlašteno nabavljali razne vrste droge te je po povratku na adrese stanovanja, prepakiravali u manja pakiranja i prodavali na području ove Policijske uprave krajnjim konzumentima, a prema riječima Igora Pasanca, vrijednost zaplijenjene robe na crnom tržištu je oko 150 tisuća kuna kod krajnjih kupaca.

Tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja, utvrđeno je i počinjenje većeg broja prekršaja iz čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga te su nadležnom prekršajnom odjelu pri Općinskom sudu u Sisku, podneseni optužni prijedlozi protiv pet osoba u dobi od 23 do 36 godine.

„Ova Policijska uprava iz domene droga i organiziranog kriminaliteta u prva tri mjeseca participira  na drugom mjestu u Hrvatskoj po broju zapljena, odnosno broju procesuiranih kaznenih djela, što je izniman rezultat obzirom na veličinu naše PU“, napominje Pasanec.

Rezultatima istraživanja zadovoljan je i načelnik Policijske uprave Luka Pešut. „Ovom prilikom bih pohvalio službenike, posebno Službe kriminalističke policije jer u protekloj i ovoj godini daju velik obol u otkrivanju ovih teških kaznenih djela, kada je u pitanju nezakonita trgovina i raspačavanje droga. Pohvaljujem i službenike susjednih policijskih uprava. Imali smo dobar rezultat u suradnji PU zagrebačkoj, a uvjeren sam da će i dalje svestrano raditi na otkrivanju ovih kaznenih djela“, poručio je Pešut.

najčitanije