Policija savjetuje vozače-poseban oprez zbog biciklista i motociklista

mradenovic

261020211635208250.jpeg

Na području Postaje prometne policije Sisak, od 03. do 10. travnja 2020. godine ukupno se dogodilo 9 prometnih nesreća od čega 8 s materijalnom štetom i 1 s poginulom osobom u kojoj je 1 vozač smrtno stradao. Uzroci nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima na cesti, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno uključivanje u promet, nepropisna vožnja unatrag, nepoštivanje prednosti prolaska, nemarno postupanje s vozilom, ostale greške vozača, nepropisno kretanja vozila na kolniku i nepoštivanje svjetlosnog znaka.
Alkohol kao posebno stanje evidentiran je u jednoj prometnoj nesreći kod jednog vozača počinitelja prometne nesreće.
Sukladno vremenskim prilikama, iz prometne policije apeliraju na vozače bicikla i upozoravaju da su razlozi stradavanja razni, odnosno kako zbog grešaka vozača drugih vozila, tako i grešaka samih biciklista, korištenja tehnički neispravnih (neosvijetljenih bicikala) i njihova slaba uočljivost u prometu, posebice u vrijeme sumraka i svitanja te tijekom noći. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da od prvog sumraka do potpunog svanuća, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno svijetlo na stražnjoj strani. Biciklisti, osim toga, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Također, vidljivi su nedostatci razine prometne kulture vozača bicikla koji se prvenstveno odnose na vožnju biciklom po nogostupu, nepropisnom i neopreznom vožnjom preko obilježenih pješačkih prijelaza, prolaska kroz crveno svijetlo, vožnje u suprotnom smjeru i sl.
Dolaskom ljepših vremenskih uvjeta, na prometnicama će biti i više motociklista i mopedista. Policija apelira da se pridržavaju propisa- za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

najčitanije