Policija reagira na crnu statistiku s prometnica

nv

261020211635289627.jpeg

Crna statistika na našim prometnicama u zadnje vrijeme postaje sve crnja.

„U dosadašnjem dijelu 2014. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke u prometnim nesrećama je smrtno stradalo osam osoba, 63 su teško, a 247 lakše ozlijeđene, što je u odnosu na isto razdoblje 2013. godine povećanje broja teško ozlijeđenih osoba za oko 37 posto.“, izvijestila je Iva Dvorski, policijska službenica za odnose s javnošću.

I sam srpanj premašio je prošlogodišnji. Tada je bilo četvero teško ozlijeđenih u prometu, a u ovom srpnju ih je već 14.

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, policija će u narednom razdoblju pojačano pokrivati one cestovne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Provodit će mjere prevencije nesreća, ali i sankcioniranja prekrištelja prometnih propisa.

Neki od savjeta, koje nije loše ponoviti, su:

  • prilagoditi brzinu kretanja vozila, ne samo prema vidno postavljenim prometnim znakovima, već i prema trenutačnoj situaciji na prometnici (stanje kolnika), atmosferskim prilikama (padaline), gustoći prometa itd., tako da se u svakom trenutku pravovremeno može zaustaviti
  • u slučaju konzumacije alkoholnih pića nikako ne upravljati vozilom u prometu na cesti
  • prije poduzimanja nekih radnji u prometu (uključivanje u promet, mijenjanje prometne trake, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje, polukružno okretanje, vožnja unatrag i sl.) treba se prethodno uvjeriti da se isto može sigurno učiniti, a tek nakon toga pravovremeno i jasno treba obavijestiti druge sudionike u prometu o namjeri. Pri izvršenju željene radnje treba voditi računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja.

„Primjenom sigurnosnih pravila u prometu sudionici djeluju preventivno te štite sebe i druge sudionike od opasnosti i rizika u prometu.“, ističe županijska policija.

najčitanije