Policija poslala informaciju vezanu za kriminalističko istraživanje Darinka Dumbovića

policija natpis2

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u suradnji s policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su višemjesečno, složeno kriminalističko istraživanje nad petoro hrvatskih državljana starosti 66, 45, 43, 42 i 40 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je, u razdoblju od listopada 2019. do svibnja 2021. godine osumnjičeni 66-godišnjak kao službena osoba Grada Petrinje, znajući da ne smije u provođenju postupka javne nabave naručitelja Grada Petrinje utjecati na ishod tog postupka te znajući da je dužan biti nepristran i suzdržavati se od postupanja u korist trgovačkih društava njemu najbližih srodnika i njegovih osobnih interesa, sa svojim bližim srodnikom, osumnjičenim 40-godišnjakom, direktorom i stvarnim voditeljem trgovačkog društva iz Petrinje, dogovorio da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi upravo tom trgovačkom društvu osigurao dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

 

U tu svrhu su s ostalim osumnjičenima (42, 45, 43), kao odgovornim osobama trgovačkih društava i obrta s područja Petrinje i Kravarskog, dogovorili kako će njihova trgovačka društva/obrti u postupcima javne nabave podnositi ponude te kako će po odabiru njihovih ponuda za izvođenje radova, poslove prepuštati trgovačkom društvu osumnjičenog 40-godišnjaka. Pri tome su u građevinskoj dokumentaciji o izvođenju radova lažno prikazivali kako su trgovačka društva/obrti osumnjičenih (42, 45 i 43), stvarni izvođači radova, dok je stvarni izvođač bilo trgovačko društvo osumnjičenog 40-godišnjaka, koji je bliži srodnik tadašnje službene osobe Grada Petrinje.

 

U sklopu kriminalističkog istraživanja na području Petrinje, Siska, Poreča, Zagreba i Sunje, na više lokacija proveden je niz dokaznih radnji, pretraga osoba, domova i vozila te je pronađena i privremeno oduzeta veća količina korespondencije, kao i sredstva komuniciranja i računalna oprema koju su koristile osumnjičene osobe.

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

najčitanije