Policija poručuje: vidljivi nedostaci prometne kulture vozača bicikla

mradenovic

261020211635207526.jpeg

U periodu od 01. do 08. svibnja 2020. godine na teritorijalnom području Postaje prometne policije Sisak ukupno su se dogodile 3 prometne nesreće sa materijalnom štetom.
Prometne nesreće dogodile su se uslijed slijedećih okolnosti: nepropisnog kretanja vozila kolnikom, brzine neprimjerene uvjetima te vožnje na nedovoljnoj udaljenosti.
Alkohol, kao posebno stanje, evidentiran je u jednoj prometnoj nesreći kod jednog vozača počinitelja prometne nesreće.
Iz policije apeliraju sve sudionike u prometu, posebno na pješake da obraćaju pozornost na vrstu prometne površine po kojoj se kreću (prometne trake bilo koje namjene, biciklističke trake, biciklističke staze i sl.) te da se prilikom stupanja na kolnik prethodno uvjere da to mogu učiniti na siguran način, da se prilikom kretanja kolnikom kreću što bliže rubu kolnika na način kojim ne ometaju i ne sprječavaju promet vozila, te u vrijeme smanjene vidljivosti i noću koriste svjetliju odjeću kako bi bili više uočljiviji drugim sudionicima u prometu. Vozače isto tako mole da se prije poduzimanja bilo kakve radnje vozilom u prometu prethodno uvjere da istu mogu izvršiti bez opasnosti i ugrožavanja drugih sudionika u prometu, te da brzinu svog vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku.

Uočena prometna nekultura biciklista

Sukladno vremenskim prilikama apeliraju na vozače bicikla i upozoravaju da su razlozi stradavanja razni, odnosno kako zbog grešaka vozača drugih vozila, tako i grešaka samih biciklista, korištenja tehnički neispravnih (neosvijetljenih bicikala) i njihove slabe uočljivosti u prometu, posebice u vrijeme sumraka i svitanja te tijekom noći. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da od prvog sumraka do potpunog svanuća, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno svijetlo na stražnjoj strani. Osim toga, Zakonom je propisano da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Također, vidljivi su nedostatci razine prometne kulture vozača bicikla koji se prvenstveno odnose na vožnju biciklom po nogostupu, nepropisnom i neopreznom vožnjom preko obilježenih pješačkih prijelaza, prolaska kroz crveno svijetlo, vožnje u suprotnom smjeru i sl.

najčitanije