Pojačane aktivnosti uoči "Martinja"

imp

261020211635274616.jpeg

Povodom predstojeće proslave narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja“, Policijska uprava sisačko-moslavačka će svoje aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.
Prošle, 2014. godine, tijekom proslave „Martinja“ na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih je šest prometnih nesreća bilo s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osoba zadobile teške, a sedam osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u osam prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.
U jednoj prometnoj nesreći je sudionik bio pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečen 51 alkoholizirani vozač.
Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića, policijski službenici će pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.
Pojačane aktivnosti policija će početi provoditi već u subotu, 7. studenoga i trajati će do 16. studenoga, u koje će vrijeme biti provedene i posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače, a na prometnicama će biti i veći broj policijskih službenika.
Tijekom noći sa subote na nedjelju, 7./8. studenoga i 14./15. studenoga, biti će provedene akcija usmjerene na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu, kada će se pojačano procesuirati prvenstveno prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u
Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave odnijele 13 života.
Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače :
– smanjuje se oštrina vida
– perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene
(loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača
– smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika
– u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija
– događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade ono što u trijeznom stanju ne bi.
Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :
– pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
– koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije
– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekog trijeznoga da vas odveze
– ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li
– ne dopustite da budete crna statistička brojka
– pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.
Policija upozorava i apelira na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

najčitanije