Pojačane aktivnosti policije uoči Martinja

mradenovic

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je, diljem zemlje, pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. U vrijeme prošlogodišnje proslave Martinja na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 17 prometnih nesreća. U šest nesreća ukupno je devet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok je u 11 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U prometnim nesrećama sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola, dok je u nadzoru prometa zatečen 31 alkoholizirani vozač.
Kako se i ove godine upravo povodom Martinja na prometnicama očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkohol, policijski službenici će na području cijele Policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.
Pojačane aktivnosti počet će se provoditi u petak, 9. studenoga i trajati će do ponedjeljka, 12. studenoga, u koje će vrijeme, posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima, biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika.
Tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. studenoga, provest će se akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu (u koordinaciji sa PU zagrebačkom i PU požeško-slavonskom), kada će se pojačano procesuirati prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i svi drugi prometni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, naročito prekršaji iz skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“; alkohol, nedozvoljena brzina, nedozvoljeno korištenje mobitela i korištenje sigurnosnog pojasa.
Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave odnijele 13 života, dok je 108 osoba teško ozlijeđeno. U istom razdoblju su 174 alkoholizirane osobe sudjelovale u prometnim nesrećama, u kojima su, između ostaloga, tri osobe smrtno stradale, a 14 je zadobilo teške tjelesne ozljede.
Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća. Zbog toga je Policijska uprava objavila savjete vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :
• pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan
• koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije
• idite pješice
• ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze
• ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti)
• ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
• u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste
• ne dopustite da budete crna statistička brojka
• pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi izbjegli neželjene posljedice.

najčitanije