Počeli zimski uvjeti na cestama

mradenovic

261020211635229109.jpeg

Nakon razdoblja neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, u predstojećem razdoblju očekuje se kiša, vjetar, magla te snijeg. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez budući se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.
Zimski uvjeti na cesti počinju, odnosno računaju se od 15. studenog i traju do 15. travnja iduće godine, a u stvarnosti kada nastupe takvi uvjeti da je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
Prije početka zimskih uvjeta na cestama vozače i ostale sudionike u prometu želimo podsjetiti da nastupanjem otežanih uvjeta upravljanja vozilima dodatno povećaju oprez u prometovanju.
Zimsku opremu uključuju četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.
U periodu 2018./2019. godine dogodilo se 40 prometnih nesreća od kojih 12 nesreća u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozlijede, a 12 osobe je lakše ozlijeđeno, dok je u 28 nesreća nastala samo materijalna šteta.
Ako putujete u neku europsku zemlju, na vrijeme provjerite kakvi su njihovi propisi vezani za opremu u zimskim uvjetima. Sva zakonska regulativa vezana za vožnju za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, navedena je na stranicama Policijske uprave, a možete ju provjeriti na poveznici.

najčitanije