Otkrivena prijevara u gospodarskom poslovanju

nn

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim muškarcem zbog sumnje u prijevaru u gospodarskom poslovanju. Njega se sumnjiči da je kao odgovorna osoba, odnosno direktor trgovačkog društva sa sjedištem u Sisku, u rujnu 2017. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoje trgovačko društvo, s trgovačkim društvom iz Donjeg Stupnika sklopio ugovor o kupoprodaji novog radnog stroja i hidrauličnog čekića.

Za otplatu radnog stroja osumnjičeni je sukladno ugovoru o kupoprodaji u rujnu 2017. godine s trgovačkim društvom iz Donjeg Stupnika sklopio ugovor o zajmu, kojim mu to trgovačko društvo odobrava 61.000 eura, kao zajam za nabavu predmeta leasinga, čime je njegovo trgovačko društvo postalo korisnik leasinga i obvezalo se da će navedeni novčani iznos vratiti u 12 jednakih mjesečnih rata. Kao sredstvo osiguranja plaćanja pozajmljenih novčanih sredstva osumnjičeni je izdao bjanko zadužnicu u iznosu od 500.000 kuna, koja je zbog nepodmirenih obveza prema trgovačkom društvu iz Donjeg Stupnika u iznosu od 420.673 kune dostavljena na naplatu na žiro račun njegovog trgovačkog društva, ali se nije mogla naplatiti zbog blokade tog žiro računa.

Na opisani način osumnjičeni je za svoje trgovačko društvo pribavio protupravnu imovinsku korist za navedeni iznos od 420.673 kune, a sve na štetu trgovačkog društva iz Donjeg Stupnika. Protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, a za isto kazneno djelo i protiv njegovog trgovačkog društva temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

najčitanije