Otkrivena ilegalna proizvodnja oružja u Sisku

st

Policija je zaplijenila veću količinu oružja, dijelova oružja i streljiva i to doslovno u jednoj maloj organiziranoj ilegalnoj manufakturi na području Siska. Protagonisti ove priče su trojica muškaraca u dobi od 52, 61 i 69 godina, pretragom čijih je domova utvrđeno kako je osumnjičeni 52-godišnjak nabavljao je vatreno oružje, streljivo i sastavne dijelove oružja, većinom vojnog porijekla te radio prepravke prilagođavajući ga za potrebe krivolova i preprodaje.
Za izradu pojedinih dijelova oružja nabavljeni materijal je dostavljao osumnjičenom 69-godišnjaku, koji ih je obradom na tokarskom stroju izrađivao, a koje bi 52-godišnjak potom sklapao i ugrađivao u ilegalno pribavljeno oružje. Istraživanjem je također utvrđeno da je 52-godišnjak izrađivao i streljivo za oružje vojnog porijekla, koristeći se specijalno izrađenim alatima za tu svrhu. Utvrđeno je i da se osumnjičeni 61-godišnjak na adresi svog prebivališta, za potrebe prodaje, na gotovo identičan način bavio izradom i prepravkama oružja vojnog porijekla.
Policija nas je pozvala da dođemo i vidimo o čemu se radi i možemo potvrditi kako se radi o velikom arsenalu i ozbiljnoj prijetnji sigurnosti građana. Iako je oružje uglavnom izrađivano za potrebe krivolovaca, policija je puhala na hladno.
‘Osumnjičeni su u stanju izraditi kompletno vatreno oružje, od cijevi i prigušivača do streljiva. S obzirom na stalnu prijetnju od terorizma, ne želimo ni pomišljati što bi se dogodilo da je neka teroristička ćelija dokopala ovih saznanja i oružja. Procijenili smo da ne možemo više čekati i širiti kriminalističku istragu te smo krenuli u realizaciju’, rekao je Mato Vukoje, voditelj službe kriminalističke policije PU Sisačko-moslavačke.
52-godišnjak i 69-godišnjak su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku, dok će kaznena prijava protiv 61-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena redovnim putem.

najčitanije