Osam osumnjičenih za zlouporabu položaja i ovlasti

imp

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke u koordinaciji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb i Carinskom upravom iz Zagreba su dovršili kriminalističko istraživanje nad osam osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti tijekom četvrtog i petog mjeseca ove godine.
Istraživanjem je utvrđeno da su tri carinska službenika Ministarstva financija, carinici na graničnim prijelazima u Dvoru, Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu, koji su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti jer su zlouporabili svoj službeni položaj i ovlasti na način da nisu obavili dužnu radnju koju su trebali obaviti.

Također je utvrđeno i da je jedan carinik, raspoređen na graničnom prijelazu u Hrvatskoj Kostajnici, počinio kazneno djelo trgovanje utjecajem na drugog carinika da ne obavi službenu radnju koju je on trebao obaviti.

Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da je policijska službenica za graničnu kontrolu na Stalnom međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu za putnički i teretni promet Jasenovac, počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način da je na poticaj carinskog službenika s tog graničnog prijelaza, a s ciljem primanja novčane nagrade za sebe, prekoračila svoje ovlasti i obavila službenu radnju koju nije smjela obaviti. Zbog toga je prijavljena i za kazneno djelo primanje mita, dok je carinik prijavljen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.
Za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem osumnjičena su još dva hrvatska državljana stara 35 i 42 godine, koji su poticali službenike carine da ne obave dužnu radnju koju trebaju obaviti tijekom obnašanja službe na svom radnom mjestu.

Po nalogu suda obavljene su pretrage na adresama prebivališta svih osumnjičenih te su u Kutini kod 39-godišnjeg carinskog službenika pronađene i oduzete dvije puške i kubura koje je nezakonito posjedovao, a radi čega je on prijavljen i za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.
Svi osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku u Zagrebu, a USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

najčitanije