Oprezno s pirotehnikom

imp

261020211635284302.jpeg

Dolaskom blagdanskih dana proizvođači pirotehnike dobiju svojih pet minuta slave. Ne treba spominjati kako svakog prosinca, ubrzo nakon što se pirotehnika nađe na policama dućana, počne opće veselje, koje uglavnom mlađi stanovnici Hrvatske prate pucanjem petardi.
Policija iz godine u godinu poziva na što pažljivije korištenje priotehnike, ali isto tako iz godine u godinu ljudi, uglavnom djeca, ostaju bez prstiju ili šake. Nerijetke su i ozljede očiju i lica, pa i teže povrede ukoliko osoba radikalno improvizira upotrebu pirotehnike.
Uporaba pirotehnike dozvoljena je još samo danas i sutra, no ne u zatvorneim prostorijama, i na otvorenima gdje se okuplja veći broj ljudi, upozoravaju iz Sisačko-moslavačke policije. Policija isto savjetuje građanima da, iz siguirnosnih razloga, pirotehnička sredstva koriste uz izniman oprez. Kako jačina vjetra može utjecati na putanju pirotehničkog sredstva, a prilikom njegovog aktiviranja nastaju kruti i gorući dijelovi, savjetuje se da se pirotehnička sredstva poput raketa, vatrometnih baterija, fontana, rimskih svijeća i sl. uopće ne koriste, a sve radi sigurnosti ljudi i njihove imovine.
Napomenimo kako vatreno oružje nikako ne priliči slavlju, te ga treba apsolutno izbjegavati. Da ne govorimo kako zakon ne dozvoljava upotrebu dugih i kratkih cijevi, bez obzira na kalibar, pri proslavi Nove godine,a sudovi i policija imaju zakonsko pravo kazniti prekršitelje zakona.
No priznajemo, Nova godina bez vatrometa nije Nova godina, ali bi se svatko onaj tko želi završetak stare i ulazak u Novu obilježiti vatrometom, trebao potruditi i osigurati svoju i sigurnost osoba s kojima uživa u novogodišnjoj noći.

najčitanije