Oprez zbog vrenja mošta

imp

Grožđe je pobrano, mošt je spremljen u bačve i za mjesec dana imat ćemo vino. No dok se mošt ne pretvori u vino policija upozorava da u vinskim podrumima zbog vrenja mošta postoji mogućnost trovanja ugljičnim dioksidom.
Stoga, napominju, podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum.
„Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim djelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti pa i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.“ – rekla nam je Iva Dvorski iz PU sisačko-moslavačke.
Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu

najčitanije