Od početka godine na županijskim cestama poginulo čak 9 ljudi

st

261020211635268696.jpeg

Tijekom prošle godine je u odnosu na 2014. zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća s poginulim osobama za gotovo 20%, a za 25% smanjen je i broj smrtno stradalih osoba – s 20 poginulih u prometnim nesrećama tijekom 2014. taj broj je pao na 15 tijekom 2015.
Međutim, od početka ove godine navedeni pozitivan trend nije nastavljen jer je evidentirano već šest prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo devet osoba.
Počinitelji prometnih nesreća s najtežim posljedicama su većinom osobe mlađe životne dobi, dok je najčešći uzrok teških prometnih nesreća nepropisna i neprilagođena brzina u kombinaciji s nepropisnim kretanjem kolnikom.
Iako je u dosadašnjem djelu ove, 2016. godine, na cjelokupnom području PU sisačko-moslavačke naglasak bio stavljen na postupanje prema počiniteljima prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i vožnje pod utjecajem alkohola, takvi prekršaji nisu iskorijenjeni. Podaci su zabrinjavajući – sve više alkoholiziranih vozača u prometu sudjeluje tijekom cijelog dana.

‘U nepunih prvih pet mjeseci ove godine gotovo polovica alkoholiziranih osoba u prometnim nesrećama imalo je koncentraciju alkohola u krvi veću od 1.5 promila. Kad uzmemo u obzir te koncentracije i da dobar dio osoba starije životne dobi u tom stanju vozi tijekom popodnevnih sati kad je prometna ‘špica’, pri čemu nikako ne opravdavamo vožnju u pijanom stanju noći, stanje nije najbolje’, rekao je Željko Klišanin iz Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Obzirom da trenutno stanje sigurnosti cestovnog prometa nije na razini ciljeva zacrtanih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, policija opet apelira na sve sudionike u prometu, a naročito na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode trenutnim uvjetima na prometnicama, uz obvezu poštivanja zakonskih propisa, pri tom vodeći računa o sigurnosti svih sudionika u prometu.
Vozač1 mopeda, motocikla i bicikla podsjećaju se na obavezu korištenja zaštitne kacige, a s obzirom na poljoprivredne radove i veći broj traktora na prometnicama, svi se vozači upozoravaju da obrate pozornost i na ovu kategoriju vozila.
Policija će u nadolazećem razdoblju dodatno pojačano poduzimati represivne aktivnosti usmjerene na prekršaje koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, a u prvom redu na prisutnost alkohola i droga kod sudionika u prometu te prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i poštivanja prednosti prolaska, kao i na korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i svih putnika u vozilu te zaštitne kacige kod vozača mopeda, motocikla i bicikla.

najčitanije