Od početka godine 6 poginulih u prometu na području županije

ibb

U prva četiri mjeseca 2018. godine je u odnosu na isto razdoblje 2017. godine zabilježeno smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 6,5%, međutim broj smrtno stradalih osoba znatno je povećan: prošle je godine do polovice svibnja poginula jedna osoba, a ove godine već 6.  A u povećanju je i broj teško ozlijeđenih.

Prema strukturi počinitelja prometnih nesreća s poginulim osobama, u dosadašnjem djelu 2018. godine, oko 25% nesreća su skrivili mladi vozači (osobe do 24. godine), odnosno počinitelji prometnih nesreća s najtežim posljedicama su većinom osobe mlađe životne dobi, dok su najčešći uzroci teških nesreća nepropisna i neprilagođena brzina u kombinaciji s nepropisnim kretanjem kolnikom te nepoštivanjem prednosti prolaska.

Iako je u dosadašnjem djelu ove godine na cjelokupnom području PU sisačko-moslavačke naglasak bio stavljen na postupanje prema počiniteljima prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i vožnje pod utjecajem alkohola, zabrinjava podatak da je broj alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama približno jednak u odnosu na isto razdoblje prošle godine te da je kod 30-tak % alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama koncentracija alkohola bila veća od 1,5 promila – među kojima je veći broj alkoholiziranih vozača s koncentracijom većom od 2 promila.

S obzirom na navedeno, trenutno stanje sigurnosti cestovnog prometa nije na razini ciljeva zacrtanih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, odnosno smanjenja broja smrtno stradalih osoba.

”S ciljem zaustavljanja ovog nepovoljnog stanja, apeliramo na sve sudionike u prometu, a osobito na vozače, da brzinu kretanja vozila prilagode trenutnim uvjetima na prometnicama, uz obvezu poštivanja zakonskih propisa, pri tom vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.”, poručuju iz PU sisačko-moslavačke.

Sudionicima u prometu skrećemo pozornost da:

– brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti te da naročito budu oprezni kod pojave jutarnjih magli i prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja, kada cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put,

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

– koriste zaštitnu kacigu,

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu

– ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu,

– ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako ga već moraju koristiti da to čine pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke,

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

– ukoliko se pješice kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti neka budu označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koriste odjeću svjetlijih boja,

– bicikliste da budu propisno označeni, preporučamo da budu što vidljiviji, odnosno označeni reflektirajućom materijom (reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje van naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti,

– mopediste i motocikliste da voze s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima tijekom cijele godine, koriste propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, ali i drugu motociklističku opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice), kreću se dopuštenim brzinama, tijekom vožnje u skupini jedan iza drugoga, ne precjenjuju vlastite mogućnosti, odnosno ne podcjenjuju opasnosti u prometu.

Županijska prometna policija će u nadolazećem razdoblju dodatno pojačano poduzimati represivne aktivnosti usmjerene na činjenje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća, osobito onih s najtežim posljedicama. Ovakve aktivnosti prioritetno će biti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:

  • prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola
  • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim      sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece)
  • nepropisna uporaba mobitela.

najčitanije